Foto: DELFI
Nesankcionētā velobrauciena "Kritiskā masa" laikā policijas darbinieki otrdien noformējuši 38 administratīvā pārkāpuma protokolus, pastāstīja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

Četri akcijas dalībnieki pieķerti alkohola reibumā no 0,91 līdz 2,32 promilēm, deviņiem velosipēdistiem administratīvā pārkāpuma protokoli sastādīti par luksofora sarkanā signāla neievērošanu.

14 "Kritiskās masas" dalībniekiem protokoli sastādīti par piedalīšanos satiksmē ar neatļautiem velosipēdiem, kuriem nav bremžu - fiksētā pārnesuma velosipēdiem jeb tā sauktajiem "fiksīšiem".

Deviņiem akcijas dalībniekiem sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli par velosipēda vadīšanu bez tiesībām.

Diviem "Kritiskās masas" dalībniekiem protokols noformēts par nepakļaušanos policijai, bet vienam - par sīko huligānismu.

Lielākā daļa akcijas dalībnieku ir izklīduši vai sadalījušies pa nelielām grupiņām, kas satiksmei ievērojami netraucē, sacīja Pildava.

Kā ziņots, vairāki simti velosipēdistu otrdien plkst.13 pulcējās laukumā pie Dailes teātra Brīvības ielā 75, lai, tāpat kā citus gadus, dotos tradicionālajā, nesankcionētajā masu velobraucienā "Kritiskā masa".

Šogad "Kritiskajai masai" bija gatavojušies ne tikai velosipēdisti, bet arī policisti - velobraucēju akcijai sekoja vairāk nekā 20 policijas spēkratu - gan vieglo automobiļu, gan mikroautobusu, gan motociklu -, kas centās ierobežot velosipēdistu akciju. Policisti centās panākt, lai riteņbraucēji pārvietotos gar ceļa malu vienā rindā, skrupulozi sekoja, lai tiktu ievēroti visi ceļu satiksmes noteikumi un sodīja pārgalvīgākos braucējus, novēroja aģentūra LETA.

Riteņbraucējos šāda rīcība izraisīja sašutumu un sarūgtinājumu. Velosipēdisti kārtības sargu rīcību vērtēja kā "piekasīgu, agresīvu un naidīgu". "Policijas uzdevums ir sargāt, nevis apkarot, velosipēdistus," aģentūrai LETA uzsvēra vairāki akcijas dalībnieki.

Pildava savukārt skaidroja, ka šāda velosipēdistu rīcība provocē situācijas, kas apdraud gan satiksmes, gan pašu braucēju drošību. Policijas uzdevums ir nepieļaut, ka bariņš cilvēku plosās pilsētā, tāpēc velosipēdisti, kas pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, tiek sodīti, lai nodrošinātu kārtību visiem satiksmes dalībniekiem.

""Kritiskās masas" sākotnējā filosofija bija pievērst uzmanību tam, ka velosipēdistiem trūkst vietas pilsētā. Velosipēdists šodien pilsētā bija karalis - vairāk nekā 3000 braucēju pievienojās veloparādei uz Mežaparku pa drošu, slēgtu maršrutu, un tika iesaistīti ievērojami policijas resursi. Velosipēdistiem šodien nav pamata sūdzēties, ka viņi tiek ignorēti, tāpēc man vairs nav skaidra "Kritiskās masas filosofija" - huligānisms vai protests protesta pēc?" sacīja Pildava.

Policijas pārstāve uzsvēra, ka velosipēds ir ienācis pilsētā uz palikšanu, tāpēc arī policija organizē dažādas atbalsta akcijas, piemēram, "Sargi savu velosipēdu!", "Nepērc zagtu!", kā arī rīko dažādas informatīvas kampaņas par drošu braukšanu. Arī Rīgas velonedēļas sauklis sludina toleranci starp visiem satiksmes dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!