Foto: F64

Saeimas Prezidijs pirmdien nolēma apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču sodīt par parlamenta sēdes kavēšanu, atvelkot no viņa algas 20% jeb aptuveni 300 latus, pastāstīja Prezidija loceklis Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Kā iepriekš vēstīja "TV3" raidījums "Nekā personīga", Urbanovičam partijas biedri palīdzējuši piedalīties balsojumos parlamenta sēdē, kamēr pats deputāts atradies Maskavā.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs (SC) iepriekš skaidroja, ka īsta juridiska pamata deputāta sodīšanai neesot, jo viņš sēdē bijis reģistrēts, tomēr pats Urbanovičs esot piekritis, ka izturējies nekorekti un esot gatavs saņemt sodu.

Pēc Klementjeva teiktā, Urbanovičs frakcijas uzdevumā bijis komandējumā ārpus Latvijas, kas būtu attaisnojams kavējums, bet noticis nepatīkams starpgadījums.

Saeimas izdrukas liecina, ka Urbanovičs balsojis pret izmaiņām tautas nobalsošanas likumā un sēdes beigās reģistrējies kā klātesošs, kamēr reāli viņš šajā laikā atradās Maskavā, vēstīja "Nekā personīga".

Urbanovičs Saeimas sēdes laikā atradies transporta un loģistikas izstādē "TransRussia" Maskavā, kur ticies ar Krievijas uzņēmējiem. Urbanovičs uz izstādi bija devies, nebrīdinot Saeimas prezidiju, kā to prasa likums.

Satikts lidostā pēc atgriešanās no Maskavas, Urbanovičs skaidroja, ka viņam bijis "steidzīgi jāaizbrauc". Uz jautājumu, kādēļ viņš reģistrēts kā klātesošs Saeimas sēdē, Urbanovičs norādīja: "Acīmredzot es lūdzu, lai piereģistrē mani, un mani kolēģi to izdarīja."

Par neatļautu sēdes neapmeklēšanu Urbanovičam pienākas sods - 20% no mēnešalgas jeb aptuveni 300 lati. Sodu var piemērot Saeimas Prezidijs.

Jau ziņoja, ka šīs Saeimas laikā par parlamenta sēdes neattaisnotu kavēšanu no algas tika atvilkti 20% bijušajam vides ministram, tagadējam Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātam Raimondam Vējonim, Uldim Augulim (ZZS) un Edmundam Sprūdžam (RP).

Saeimas Kārtības rullis paredz - deputāts, kas neierodas Saeimas sēdē bez svarīga iemesla, maksā par katru sēdi sodu 20% apmērā no mēnešalgas.

Gan pērn, gan šogad deputātu amatalga ir 1417 lati pirms nodokļu nomaksas.

Papildus noteiktajam atalgojumam deputātam arī izmaksā mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu, to nosakot mēneša vidējās darba samaksas apmērā, kas noapaļots pilnos latos. Piemēram, Saeimas priekšsēdētājam piemaksā 766 latus, Saeimas priekšsēdētāja biedram - 655 latus, Saeimas sekretāram - 655 latus, Saeimas sekretāra biedram - 615 latus, frakcijas vai komisijas priekšsēdētājam - 190 latus, frakcijas vai komisijas priekšsēdētāja vietniekam vai komisijas sekretāram - 155 latus, apakškomisijas priekšsēdētājam - 120 latus un apakškomisijas sekretāram - 75 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!