Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) ceturtdien ierosinājusi lietu par pensiju aprēķināšanas kārtību, kas paredz piemaksas pie pensijām tikai tiem, kas pensionējušies līdz 2011.gada 31.decembrim, portālu "Delfi" informēja ST pārstāve Līga Pauliņa.

Likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumi noteic, ka Latvijā un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs dzīvojošiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31.decembrim un ņemts vērā, piešķirot pensiju, līdz 2011.gada 31.decembrim piešķir piemaksu par katru apdrošināšanas stāža gadu.

Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā piemaksu, kā arī nosaka tās apmēru, kas laika periodā no 2009. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31. decembrim nedrīkst būt mazāka par 0,70 latiem.

Apstrīdētajā normā ir noteikts, ka neatkarīgi no personas darba stāža apjoma, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, persona piemaksu pie pensijas ir tiesīga saņemt, ja tā ir pensionējusies līdz 2011. gada 31. decembrim. Pieteikuma iesniedzēji – 20 Saeimas deputāti - uzskata, ka tādējādi ir pārkāpts tiesiskās vienlīdzības princips.

Turklāt apstrīdētajā normā ietvertais regulējums esot uzskatāms par tādu, kas ierobežo personas tiesības uz sociālo nodrošinājumu, uzskata sūdzības iesniedzēji.

Saeima ir uzaicināta līdz 16. jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 16. oktobris.

ST vērsās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāti, apstrīdot pensiju piemaksu atcelšana par darba stāžu līdz 1996.gadam. Pēc deputāta teiktā, līdz šā gada 1.janvārim valstī bija aptuveni 477 000 pensionāru, kuri katrs saņēma piemaksu par darba stāžu vidēji 23,15 latu apmērā.

Šogad tiesības doties pensijā ir cilvēkiem, kuri dzimuši 1950.gadā. Pieņemot, ka šie cilvēki sākuši strādāt 20.gadsimta septiņdesmito gadu sākumā, iznāk, ka 1996.gadā viņu darba stāžs bija 20-25 gadi. Tādējādi cilvēki, kuri dzimuši pēc 1950.gada, piemaksu atcelšanas dēļ zaudē 15-20 latus katru mēnesi, iepriekš medijiem sacīja deputāts Andrejs Klementjevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!