Foto: DELFI
Tiesībsargs Juris Jansons pieļauj, ka būtu jāizvērtē iesaistīto amatpersonu atbildība par skolēnu apjukumu izraisījušiem angļu valodas centralizētā eksāmena uzdevumiem, savukārt Valsts izglītības satura centrs norāda, ka uzdevumu secība bija pārdomāta un eksāmena lapās skolēniem bija dotas korektas norādes.

Jansons ceturtdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" klāstīja, ka eksāmena uzdevumi ir jāgatavo īpaši rūpīgi, lai tie būtu skaidri saprotami un viegli pieejami. Viņš pieļāva, ka par skolēnu apjukumu eksāmenā, iespējams, būtu jāpiemēro kādas sankcijas atbildīgajām amatpersonām.

Viņš norādīja, ka ir jāizvērtē, "kā tas varēja gadīties", ka šie uzdevumi radīja satraukumu un neizpratni.

Savukārt VISC pārstāve Kristīne Ilgaža intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" paudusi, ka eksāmena 2. un 3. uzdevumu secība bija mainīta vietām apzināti, lai uzdevumi atrastos vienā lapā. Šo izmaiņu dēļ, iespējams, skolēni norādījuši atbildes nepareizajos laukumos, neatbilstoši mainītajai uzdevumu secībai.

Taču Ilgaža klāstīja, ka eksāmena lapās bija norāde par izmaiņām, un daži skolēni tikuši galā, bet daži apjukuši. Nākotnē VISC sola neradīt šādas situācijas un eksāmena uzdevumus kārtot ierastā secībā, nemainot tos vietām.

Jau ziņots, ka otrdien uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis trešdien no atvaļinājuma atsaucis VISC vadītāju Gunti Vasiļevski, kuram rīt būs jāsniedz ziņojums ministram par angļu valodas valsts pārbaudes darbu kvalitāti vidusskolēniem, kas vakar Latvijas skolās izraisīja gan skolēnu, gan skolotāju apjukumu.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons sacīja, ka otrdien, radot haosu angļu valodas eksāmena uzdevumos, VISC darbinieki nav ievērojuši Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas paredz, ka valsts pārvalde darbojas sabiedrības interesēs, savā darbībā pastāvīgi pārbauda un uzlabo sabiedrībai sniegto pakalpojumu kvalitāti, kā arī vairākus citus nosacījumus.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Inga Vanaga (RP) atvainojās visiem, kuriem vakar eksāmena uzdevumu dēļ ir nodarīts morālais kaitējums. "IZM vadība apzinās problēmas nopietnību un rīkosies, lai VISC darbinieki atbildētu par saviem darba rezultātiem," teica Vanaga. Viņa atzina, ka tehniski pārbaudījumu izstrāde nebija korekta. Lai arī bija izceltas norādes par nākamā uzdevuma atrašanās vietu, eksāmena laikā, kad valda stress, skolēni to varēja nepamanīt.

Problēmas šis misēklis radījis ne tikai skolēniem un skolotājiem, bet tas apgrūtinās un prasīs papildu darbu un resursus arī eksāmena darbu labotājiem, jo uzdevumus vajadzēs pārbaudīt gan darba burtnīcās, gan atbilžu lapās. Vanaga solīja, ka uzdevumu jauktā secība neietekmēs eksāmena rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!