Foto: LETA
Inčukalna gudrona dīķu sanācijas laikā līdz šim ir izsmeltas un neitralizētas pirmās 500 tonnas gudrona, portālu "Delfi" informēja dīķu sanācijas darbu projekta pārstāve Anna Blaua.

Jūlijā projekta īstenotāji varētu sākt izvest gudronu no Inčukalna. Sanācijas procesā izsmelto gudronu pēc "Mueg" tehnoloģijas padarīs par substanci, kuru, sadedzinot augstā temperatūrā, utilizēs "Cemex" cementa rūpnīcā Brocēnos.

"Neitralizētā gudrona paraugi šobrīd ir nogādāti Vācijas laboratorijās, lai veiktu to analīzi. Kad tiks saņemts apstiprinājums, ka materiāls ir piemērots utilizācijai, pirmās neitralizētā gudrona kravas jau jūlijā varētu tikt nogādātas cementa rūpnīcā. Kopumā jāpārstrādā 30 tūkstoši tonnu gudrona un vēl 40 tūkstoši tonnu piesārņotās smilts," norāda "Skonto Būve" jaunākais projektu vadītājs Rihards Kalniņš.

Lai iepazītos ar līdz šim paveikto gudrona dīķu sanācijā un pielietojamajām tehnoloģijām, Inčukalna gudrona dīķus šajās dienās apmeklēja arī starptautiskās konferences "Gudrona dīķu sanācija" dalībnieki no deviņām valstīm, kurās ir līdzīga problēma.

Līgums par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju noslēgts 2010. gada septembrī. Projekta pasūtītājs ir Valsts vides dienests (VVD), galvenais būvuzņēmējs - SIA "Skonto Būve", savukārt tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānijas "Mueg".

Projekta izmaksas sasniedz vairāk nekā 20 miljonus latu, no šīs summas 14,2 miljonus latu segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds, pārējo summu - vairāk nekā 6 miljonus latu - nodrošina valsts budžets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!