Foto: VID
Vienas nedēļas laikā policija saņēmusi jau 272 ziņojumus no iedzīvotājiem par vietām, kurās nelegāli tiek tirgots alkohols, cigaretes vai narkotikas.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai LETA gan norādīja, ka šie ir tikai pieteikumi, kuri jāpārbauda, tādēļ nevar uzskatīt, ka visās 272 vietās arī notiek kādu preču tirdzniecība.

Jau ziņots, ka kopš 21.jūnija, apmeklējot VP interneta mājaslapu "www.vp.gov.lv", ikviens iedzīvotājs var interaktīvā veidā ziņot par vietām, kurās nelegāli tiek tirgots alkohols, cigaretes vai narkotikas.

Speciāli izveidotā e-pakalpojumā ir iespēja apskatīt Latvijas karti, pietuvināt konkrētas vietas un atzīmēt punktus, kuros novērota nelegāla alkohola, cigarešu vai arī narkotiku tirdzniecība. Var arī vienkārši ierakstīt adresi, un kartē šī vieta tiks norādīta automātiski.

Šādi iedzīvotāju sagatavotie ziņojumi automātiski tiks nosūtīti tieši tam policijas iecirknim, kura darbības teritorijā atrodas konkrētā adrese. Ziņojumi būs anonīmi, taču, ja cilvēks vēlēsies, viņš varēs atstāt arī savu kontaktinformāciju, kas, protams, būs pieejama tikai policijas darbiniekiem.

Kā iepriekš preses konferencē pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), pasaules prakse ir pierādījusi, ka cīņā pret nelegālo preču tirdzniecību rezultātus var sasniegt tikai tad, ja tiek iesaistīta sabiedrība, un šī jaunā interaktīvā iespēja policijas mājaslapā būs viens no instrumentiem sabiedrības iesaistīšanai.

Kozlovskis pauda cerību, ka iedzīvotāji e-pakalpojumu neizmantos ļaunprātīgi. "Gribu vēlreiz uzsvērt, ka tā ir visas sabiedrības, ne tikai policijas atbildība," skaidroja ministrs.

VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis iepriekš atzina, ka saskaņā ar pētījumu rezultātiem ir daudz tādu iedzīvotāju, kuri labprāt sadarbotos ar policiju, taču nevēlas paši iet uz policijas iecirkni. Turpmāk viņiem tas vairs nebūs jādara, jo sadarbība būs iespējama arī vienkāršākā veidā - piesēžoties pie datora vai paņemot rokās savu viedtālruni un apmeklējot policijas mājaslapu.

Informācija par nelegālo preču tirdzniecības vietām, kuras iedzīvotāji būs norādījuši interaktīvajā kartē, būs pieejama vienīgi policijai, citi iedzīvotāji to redzēt nevarēs.

Ķuzis norādīja, ka šogad piecos mēnešos policijas izņemtā nelegālā alkohola apjoms ir lielāks nekā analoģiskā laika periodā pērn. Tā šogad līdz jūnijam policija izņēmusi ap 47 000 litru nelegālā alkohola, bet tādā pašā laika periodā pērn - 25 000 litru.

Gada laikā auguši arī policistu izņemtie nelegālo cigarešu apjomi. Šogad līdz jūnijam policijas darbinieki izņēmuši 1,4 miljonus nelegālo cigarešu, bet analoģiskā laika periodā 2011.gadā - aptuveni vienu miljonu. Jāatzīmē gan, ka kontrabandas cigarešu apriti pamatā apkaro Valsts ieņēmumu dienesta muitnieki un Valsts robežsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!