Foto: LETA
Pie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas biroja piketā pret dabasgāzes tarifu paaugstināšanu mājsaimniecībām piedalās astoņi cilvēki, novēroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Nekādi saukļi netiek saukti, bet protesta akcijas dalībniekiem rokās ir plakāti ar vēstījumiem - "Pietiek slaukt tautu" latviešu un krievu valodā, "Jūs vārāt apmaksāt šādus tarifus, mēs jau ne", "Sāciet rīkoties sociāli atbildīgi", "Šodien rīdzinieki kļuvuši vēl nabadzīgāki" latviešu un krievu valodā, "SPRK funkcija No.1 aizstāvēt lietotāju intereses".

Pasākums norit miermīlīgi, to uzrauga policija. Garāmgājēji pievērš uzmanību plakātiem, bet neapstājas, lai aprunātos. Ne regulatora vadība, ne darbinieki nav iznākuši pie piketētājiem.

Pie piketētājiem iznāca SPRK padomes loceklis Rolands Irklis un uzklausīja protestētāju pārmetumus par augstajiem enerģijas tarifiem. Irklis informēja piketētājus par tarifu veidošanas principiem.


Jau ziņots, ka biedrība "Enerģija tautai" un kustība "Atjaunotā Latvija" šodien pie regulatora biroja Rīgā, Brīvības ielā 55, rīko piketu, lai protestētu pret dabasgāzes tarifu paaugstināšanu mājsaimniecībām.
Pamatojoties uz valūtu attiecību izmaiņām, kā arī mazuta cenu pieaugumu no 1.jūlija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs, dabasgāzes tarifs, ierēķinot visus nodokļus, pieaugs par 3%, savukārt mājsaimniecībām apkurei tarifs pieaugs par 5%, liecina AS "Latvijas Gāze" (LG) publicētie aprēķini.

Šādi tarifi būs spēkā līdz gada beigām.

Mājsaimniecībām ar patēriņu līdz 500 kubikmetriem gadā turpmāk būs jāmaksā 0,61 lats par kubikmetru iepriekšējo 0,6 latu vietā, bet mājsaimniecībām ar patēriņu no 500 kubikmetriem līdz 25 000 kubikmetru gadā - 0,41 lats par kubikmetru iepriekšējo 0,39 latu vietā, ieskaitot akcīzes nodokli un ņemot vērā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmaiņas.
Tarifi rūpnieciskajiem klientiem tiks publicēti līdz 10.jūlijam, taču iepriekšējās prognozes liecina, ka arī tie kāps - par vidēji 8%, kas arī ir saistīts ar valūtu attiecību un mazuta cenu izmaiņām.

Kā skaidro LG, tarifu pieaugums saistīts ar valūtu attiecību izmaiņām, kā arī mazuta cenu pieaugumu pasaules biržās, kas veicina dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugumu. Kā norāda kompānija, dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un dabasgāzes tarifi vasarā Latvijā ir atkarīgi no naftas produktu cenām pasaules biržās. Apkures sezonā, kad dabasgāze Latvijas patērētājiem tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, dabasgāzes tarifi ir atkarīgi arī no tā, par kādu cenu daļa uzkrātās dabasgāzes ir nopirkta vasarā, kad to sūknēja krātuvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!