Foto: DELFI Aculiecinieks

8.jūlijs, Haminas pilsēta Somijā. "Rožu kara" ceremonija vasarā no manis aprakstītā ziemas "rožu kara" atšķiras tikai ar dažām niansēm. Vairāk redzam dāmu skaistumu un karavīru staltumu. Interesantāk ir vērot viņu uzpleču krāsas.

Ceremonijas jēga ir sākt ilgo kursa beigšanas svinību dienu. Kavalieri it kā no jauna tiekas ar savām draudzenēm jaunā statusā - rezerves virsnieka absolventa uzplečos. Tagad dažādas ieroču šķiras krāsas uzplečus rotā zelta krāsas rombiņš.

Īsumā atgādināšu ceremonijas gaitu. Uz rezerves virsnieku skolas laukuma gaidās nostājušās karavīru draudzenes. Tās var būt sievas, līgavas, kā arī māsas un pat mātes.

Skolas parādes sienu grezno trīs lieli burti RUK, kas saīsināti nozīmē - Rezerves virsnieku skola. Otrs plakāts vēsta, ka kursam tika dots "Briljanta" nosaukums. Trešais baltā audekla plakāts vēsta, ka tas jau ir 240.kursa numurs. Tātad, no 1920.gada šo bijušo Krievijas impērijas kadetu skolu ir beiguši 240 kursi.

No 600 beidzējiem tikai vienam, pašam labākajam, ir tas gods piestiprināt mazu plāksnīti ar savu uzvārdu skolas muzeja goda plāksnē.

Gadu ilgajos kursos ietilpst jaunkareivja, jaunākā seržanta kurss. Turpinot mācības jauneklis iegūst rezerves virsnieka pakāpi. Tā dod iespēju saņemt piemaksu pie algas, kā arī atvieglotus noteikumus iestājoties militārajās skolās un augstskolās. Tiek dotas priekšrocības saņemt darbu, kas prasa cilvēku organizāciju. Karavīri nostiprina iemaņas slēpot, pārvarēt ūdens šķēršļus dienā, naktī un aukstumā, braukt ar divriteni komandā gan ziemā, gan vasarā. Viņi visi iemācās brukt ar motocikliem, kvadricikliem un smagajām mašīnām ar piekabēm.

Tieši desmitos sāk rībēt bungas. No sārtās dūmu miglas lepni izsoļo kursu grupu karognesēji, kas rotāti ar Somijas karoga krāsas goda lentēm. Un tur jau viņi nāk, puiši un sievas ar lepni paceltām galvām.

(teksta turpinājums pēc fotogalerijas)

Pirmā doma, kas iešaujas prātā, cik viņu ir daudz! Neparasti daudz, mūsu armiju redzējušam prātam. Karavīru ierinda nostājas laukuma pretējā malā.

Pēc komandas laukumā iebrauc Somijā ražotā bruņumašīna-amfībija. Tās komandieris pieņem parādi un apbraukā abas ierindas. Tad viņš apsveic kursantus un īsi apraksta pasākuma galveno notikumu - tikšanos ar draudzenēm. Svinīgo sanāksmi noslēdz pasākums, kur katra grupa sniedz mazu teātra izrādi. Vienu no mēģinājumiem man izdevās novērot tuvējā pļaviņā. Vispār somi ļoti mīl teātri.

Katram kursantam tiek pasniegta liela grāmata - albums. Tur ir mazas visu kursantu fotogrāfijas ar viņu uzvārdiem. Ir arī viņu nodarbību fotogrāfijas. Viens no kursa uzdevumiem ir nostiprināt karavīros brālības sajūtu. Tas tiek panākts ar nodarbību, teātra, tradīciju un tautas organizāciju palīdzību. Vakaru noslēdz liela balle un nakts uguņošana.

Bet atgriezīsimies parādes laukumā. Seko šīs dienas gaidītākā komanda: "Zobos rozes ņemt!" "Sagatavoties startam!" Simtiem acu drudžaini meklē savu otro pusīti. Puišu mirdzošās acis liecina, ka viņu organismā izdalās adrenalīns - mobilizējošā viela. Tas savukārt, asinīs pastiprināti izdala mīlestības hormonus un feromonus.

Pašiem to nezinot, šīs tradīcijas veidotāji ir radījuši simbolisku tautas vairošanās un laulību nostiprināšanas mehānismu.

Lai veiksme nākošajiem ģimenes vīriem un sievām. Šī ir tradīcija, kas liek katram somam vēl stiprāk cienīt savu ģimeni valsti un zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!