Foto: stock.xchng

Gada sākumā ieviestā jaunā zāļu kompensēšanas kārtība, kas liek pirmreizējiem pacientiem aptiekās izsniegt lētākos valsts kompensējamos medikamentus, līdz šā gada 1.jūlijam ļāvusi veselības aprūpes sistēmā ietaupīt vismaz divus miljonus latu, liecina Veselības ministrijas (VM) ziņojums, ar kuru otrdien iepazinās valdība.

VM ziņojumā norāda, ka ietaupījums ir vēl lielāks, jo paralēli norit arī citi līdzekļu ekonomijas pasākumi, iekļaujot kompensējamo zāļu sarakstā lētākas zāles un samazinot esošo zāļu cenas pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) iniciatīvas, ja tiek konstatēta cenu neatbilstība starpvalstu cenu salīdzināšanas noteikumiem. Līdzekļu ietaupījums samazinot budžeta deficīta riskus pacientu skaita pieauguma apstākļos.

Saskaņā ar NVD Kompensējamo medikamentu apmaksas norēķinu sistēmas datiem 2011.gadā jauno pirmreizējo pacientu skaits bija 82 454, - no tiem lētākās zāles bija saņēmuši 39 084 jeb 47%. Savukārt 2012.gada piecos mēnešos jauno pirmreizējo pacientu skaits bija 35 993 - no viņiem lētākās zāles bija saņēmuši 26 253 jeb 73%, ziņojumā akcentē VM.

Atbilstoši NVD apkopotajiem datiem līdz šā gada 1.februārim references cenas pēc iesniedzēja iniciatīvas samazinātas 86 zāļu vispārīgajiem nosaukumiem, bet līdz šā gada vidum saņemti iesniedzēju papildu 74 piedāvājumi cenas samazināšanai. Salīdzinājumam - līdz 2011.gada 1.jūlijam references cenas piedāvāts samazināt 45 zāļu vispārīgajiem nosaukumiem.

Šie dati liecina par ievērojamu iesniedzēju konkurences pastiprināšanos, ko sekmēja lētāko zāļu izrakstīšanas un lietošanas veicināšanas pasākumu ieviešana, tādējādi samazinot gan valsts budžeta izlietojumu, gan pacientu līdzmaksājumus, lēš VM.

Vienlaikus ministrijā arī atzīst, ka jaunajā lētāko kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtībā ir atsevišķi riska faktori, un galvenais no tiem ir - nespēja nodrošināt lētāko zāļu pastāvīgu pieejamību tirgū. Saskaņā ar zāļu ražotāju un sabiedrisko organizāciju sniegto informāciju pastāv vairāki iemesli šādu medikamentu nepieejamībai.

Piemēram, vairākos gadījumos lētāko kompensējamo zāļu pārdošanas apjomi auga ievērojami straujāk nekā tas bija plānots, un medikamentu ražotāji kompensējamo zāļu piegādes nepieciešamajos apjomos nespēja nodrošināt. Tāpat lieltirgotavu pasūtījumu apjoms atsevišķos gadījumos bija ierobežots neprecīzas apgrozījuma prognozēšanas dēļ.

Vēl saskaņā ar Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas sniegto informāciju ir gadījumi, kad references zāļu nepieciešamo daudzumu ražotājs ir saplānojis pareizi un atbilstoši Latvijas tirgum, bet lieltirgotava, nopērkot tās no ražotāja, pārdod tālāk paralēlajam eksportam uz citām valstīm, kur cenas kompensējamām zālēm ir augstākas nekā Latvijā.

Kopumā 2012.gada pirmajā pusgadā NVD, pamatojoties uz Veselības inspekcijas ziņojumiem par kompensējamo zāļu nepieejamību tirgū, ir pieņēmis lēmumus par 24 zāļu svītrošanu no kompensējamo zāļu saraksta.

Farmācijas jomas konsultatīvā padome, kuras sastāvā darbojas farmācijas jomas nevalstiskās organizācijas un pacientu organizācijas, 2012.gada 28.jūnija sēdē izskatījusi jautājumu par iespēju uzlabot zāļu pieejamību un mazināt piegāžu traucējumus, stiprinot arī zāļu lieltirgotāju atbildību šajā procesā.

Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācija apņēmusies organizēt un vadīt darba grupu, lai vienotos par nepieciešamajām izmaiņām zāļu iegādes izdevumu kompensācijas sistēmas organizēšanā un zāļu pieejamības problēmu risināšanā. Plānots izvērtēt jautājumu par nepieciešamību klasificēt zāļu lieltirgotavas pēc izplatāmo zāļu klāstiem, un paredzēt lielākas saistības un atbildību noteiktām grupām zāļu lieltirgotāju.

Darba grupai par rezultātiem Farmācijas jomas konsultatīvajai padomei būs jāziņo līdz 2012.gada 1.oktobrim, piebilst VM.

Jau vēstīts, ka no šā gada ieviesta jaunā kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība. Tās būtība ir - pirmreizējiem pacientiem, kuriem no šā gada konstatēta diagnoze, kā ārstēšanā pilnībā vai daļēji zāles apmaksā valsts kompensēšanas sistēmā, izsniedz lētākās zāles. Ja tās aptiekā nav pieejamas, tad farmaceits var izsniegt pacientam nākamās lētākās valsts kompensējamās zāles vai medicīnisko ierīci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!