Foto: Aizsardzības ministrija
Slīteres nacionālā dabas parka teritorijā esošā Pitraga iedzīvotāji sadumpojušies pret dabas parka plāniem kāpu aizsargjoslā būvēt autostāvvietu, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto". Iedzīvotāji pārmet, ka stāvlaukumu būvniecība organizēta klusītēm un kluso Ziemeļkurzemes piekrasti piepildīs ar tūristu bariem, tādējādi izjaucot apkārtējo vidi.

Slīteres nacionālais dabas parks plāno izbūvēt autostāvlaukumus Kolkā, Sīkragā, Pitragā un Mazirbā, lai atpūtniekus novirzītu uz konkrētām vietām un tādējādi izvairītos, piemēram, no kāpu izbraukāšanas. Stāvlaukumus Slīteres nacionālā dabas parka teritorijā plānots būvēt par Kohēzijas fonda līdzekļiem. "Natura 2000" teritorijās visā Latvijā par vairāk nekā diviem miljoniem latu plānots izvietot informatīvos stendus, brīdinājuma zīmes, izbūvēt pastaigu takas un arī stāvlaukumus.

Pret stāvlaukumu būvniecību iebilduši Pitraga iedzīvotāji, jo klusajā ciemā auto placi iecerēts būvēt kāpās un iedzīvotāji bažījas, ka stāvvietas apmeklētāji piemēslos piekrasti. "Tik klusa un mierīga jūrmala patiešām ir dieva dāvana, un ja šeit nāks tūristu plūdi, tad šī dieva dāvana tiks sabojāt," sašutis bija Pitraga iedzīvotājs Ojārs Freibergs. Savukārt Pitraga iedzīvotāja Aina Griezīte domā, ka "ja būs daudz cilvēku, nebūs atkritumu novākšana tā kā vajag, ne tualetes mums tur ir ,nekā, tad vispirms tas jāsataisa."

10 automašīnām paredzētais stāvlaukums iecerēts nelielā pļaviņā pašā jūras krastā, kāpu aizsargjoslā. Un ciema iemītniekus izbrīnījis fakts, ka uz iecerēto stāvlaukumu šobrīd ved laika gaitā pāri vairākām privātām zemēm iebraukts ceļš – un pašvaldībai to izbūvēt iedzīvotāji neļaušot.

Vietējā pašvaldība uzskata, ka pitradzniekiem šoreiz nav taisnība, jo laiks, kad vajadzēja celt iebildes, jau nokavēts – sabiedriska apspriešana jau ir notikusi. Arī no pārmetumiem par pārāk formālu pieeju sabiedriskajai apspriešanai, domes priekšsēdētāja vairās kā pretargumentu minot, ka pie jūras pieeja jārada visiem, ne tikai ciemos dzīvojošajiem.

Tomēr dabas parka administrācija šobrīd meklē risinājumus, kā stāvlaukumu tomēr celt citur.

"Šis te viens mazais stāvlaukums ir ļoti maza daļa no visa projekta un projekts tiks realizēts, varbūt tiks apturēta tieši šī stāvlaukuma attīstība, bet stāvlaukums kā tāds Pitragā noteikti būs," raidījumam apgalvoja Slīteres nacionālā dabas parka direktore Ērika Kļaviņa.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) eksperti pagaidām pārmetumus raida vien pašu ciema iedzīvotāju virzienā. VARAM Telpiskās plānošanas departamenta direktore Inguna Urtāne raidījumam pauda - "ja pašvaldība tagad nevar vienoties ar zemes īpašniekiem un nevar panākt šo te risinājumu vai kompromisu, kādā veidā šo ceļu izbūvēt, tas būtībā nozīmē to, ka viņiem ir jāmeklē cits veids, kur to pievadceļu izbūvēt un jāgroza teritorijas plānojums, jo likumīgi savādākā veidā to izdarīt nevarēs, tā saprotams būs atkal nauda un laiks."

Ministrija gan arī atzīst, ka autostāvlaukumu būvniecības plānus neplāno pārbaudīt. Ja būs iedzīvotāju sūdzības rakstiskā veidā, tad arī situāciju skaidrošot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!