Foto: DELFI
Ātrā medicīniskā palīdzība trešdien slimnīcā Rīgas reģionā nogādājusi ar sēnēm saindējušos vīrieti, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Šis nav pirmais tāds gadījums šajā rudenī, tādēļ mediķi aicina būt piesardzīgiem, lietojot uzturā sēnes. Kopumā pēdējo divu nedēļu laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāžu mediķi slimnīcās nogādājuši sešus cilvēkus, kuriem kļuvis slikti pēc sēņu ēšanas un radušies dažādi veselības traucējumi – slikta dūša, vemšana, redzes problēmas. Šādi gadījumi fiksēti Vidzemē, Latgalē un Rīgas reģionā.

Visbiežāk cilvēki nespēj nosaukt, kādas sēnes ēduši, kā arī nav pārliecināti, vai pietiekami ilgi tās termiski apstrādājuši, tādēļ mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes, kā arī ievērot pareizu sēņu sagatavošanu. Saindēties var ne tikai ēdot indīgas sēnes, bet arī nepareizi tās termiski sagatavojot.

Ja ieēsta indīga sēne, nereti saindēšanās ar sēnēm var izraisīt ļoti nopietnas un pat paliekošas veselības problēmas, kā arī dažkārt saindēšanās var beigties letāli.

Speciālisti atgādina, ka mežā jālasa tikai tās sēnes, kuras sēņotājs pazīst. Arī pērkot sēnes tirgū vai veikalā, jāizvēlas tikai tās, kuras ir labi zināmas. Nedrīkst ēst vecas, pāraugušas sēnes, un ir būtiski ievērot sēņu apstrādes ilgumu un veidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!