Foto: LETA

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) paziņojums par Rīgas domes (RD) darbības apturēšanu Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) un atšķirīgu redzējumu par sadarbību ar šo valdības partneri ir mēģinājums valsti sadalīt divās daļās, portālam ”Delfi” sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V).

Viņš uzsvēra, ka LPS balsojumā par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) proporcijas sadali, kas saglabāsies tāda pati kā šogad – pašvaldības saņems 80% no IIN – ir piedalījušās pašvaldības no visas Latvijas un tas uzskatāms par pārdomātu balsojumu, kas ”tendēts uz vienlīdzīgu visas Latvijas, nevis tikai vienas ūdensgalvas attīstību”. Turklāt šis lēmums, ko, iesaistoties Finanšu ministrijai, visai valdībai un premjeram, šonedēļ pieņēma LPS, ir vairāku mēnešu darba rezultāts.

”Darbojoties pretēji šim lēmumam, Rīgas dome apzināti vai neapzināti mēģina valsti sadalīt divās daļās – Rīgā un pārējā Latvijā un ar šo soli praktiski tiek mēģināts norobežot galvaspilsētu no pārējās Latvijas, veidot mūri apkārt Rīgai,” teica Reirs.

Viņš uzsvēra – RD plānotā darbības apturēšana LPS ir uzskatāma par darbošanos pretēji visas valsts attīstībai, jo Pašvaldību savienība ir valdības partneris ne tikai budžeta, bet arī Eiropas fondu apguves, reģionālās attīstības un citos jautājumos.

Reirs pauda, ka Latvijā ik gadu vērojams ļoti nozīmīgs IIN ienākumu pieaugums, līdz ar to arī pašvaldību ienākumi, saņemot 80% no IIN ieņēmumiem, pieaugs.

Tāpat LPS atbalstītajā valdības lēmumā noteikts – gadījumā, ja kāda pašvaldība neizpildīs IIN sadalījuma prognozi, tad valsts izlīdzēs un nodrošinās garantēto finansējumu. Līdz ar to Ušakova paziņojums ”vairāk izskatās pēc priekšvēlēšanu populisma vai bailēm, ka vara slīd no rokām ārā”, teica politiķis.

Jau vēstīts, ka Rīgas vadība nolēmusi apturēt darbību LPS, jo LPS nespējot aizstāvēt pašvaldību intereses, ko pierāda kārtējā piekāpšanās sarunās ar valdību par nākamā gada budžetu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali, portālu ”Delfi” ceturtdien informēja Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) pārstāve Anna Kononova.

Ušakovs ar nožēlu atzīmējis, ka LPS sarunās par iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijām ”nav spējusi nekādā veidā aizstāvēt pašvaldību intereses un ir pakļāvusies ”Vienotības” ministru spiedienam, piekrītot atļaut diskriminēt rīdziniekus”.

Rīgas dalību LPS plāno apturēt uz nenoteiktu laiku, līdz situācija mainīsies un savienība tiešām pārstāvēs pašvaldību intereses. Par šo soli RD vēl būs jālemj sēdē.

Finanšu ministrija savukārt norāda, ka ar LPS panāktā vienošanas ”neatņems nevienu santīmu pašvaldībām”, jo tās saņems tikpat lielu IIN proporciju kā šogad – 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, un, lai gan nākamgad nodokļa likmi plānots pazemināt no 25% līdz 24%, kopējie nodokļa ieņēmumi plānoti lielāki nekā šogad. Šogad IIN kopējie ieņēmumi plānoti 854 miljonu latu apmērā, bet nākamgad – 872,9 miljoni latu.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis portālam ”Delfi” norādīja, ka trešdien LPS domes sēdē ar vairākumu atbalstītais lēmums paredz visu Latvijas reģionu izlīdzinātu attīstību un ir izdevīgāks mazajiem novadiem, kas saņems vairāk naudas, bet turīgākas pašvaldības neiegūs papildus līdzekļus, taču neko nezaudēšot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!