Foto: LETA

Opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) deputātiem plāno piedāvāt priekšlikumu atcelt sociālās garantijas tiem eksprezidentiem, kuri pēc prezidentūras beigām nolemj būt politiski aktīvi, pastāstīja ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola.

Pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš Saeimā ir iesniedzis grozījumus likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu", kas paredz samazināt sociālās garantijas prezidentam, pabeidzot savu pilnvaru termiņu.

"Sākotnējā ideja varētu būt tāda – ja šis eksprezidents kļūst par deputātu, Saeimas priekšsēdētāju, premjeru vai ministru, tad attiecīgi noņemt šīs sociālās garantijas. Par to, vai attiecināt arī uz saimniecisku darbību, būtu jau plašāks jautājums," paskaidroja Reizniece-Ozola.

Deputāte uzsvēra, ka galvenā doma ir – eksprezidentam ir jābūt sociāli aktīvam cilvēkam, kas nav iesaistījies politiskajā vai saimnieciskajā darbībā. Viņa gan norādīja, ka ir nepieciešamas diskusijas, vai aprobežoties tikai ar politisko darbību, vai skatīt to visu plašāk.
Deputāte minēja, ka Čehijā prezidentam sociālās garantijas pienākas, ja viņš vairs neturpina aktīvu politisko darbību, kā arī pastāv ierobežojums uz vairākiem amatiem, piemēram, eksprezidents nedrīkst būt tiesnesis, strādāt plašsaziņas līdzekļa vadībā.

Plānots, ka likuma izmaiņas attiektos uz nākamajiem eksprezidentiem, tādējādi izmaiņas neskartu eksprezidentu un pašreizējo Reformu partijas līderi Valdi Zatleru.

Bērziņa Saeimā iesniegtais likumprojekts piedāvā atteikties no dzīvokļa nodrošināšanas eksprezidentam, bet vienlaikus kā kompensējošs mehānisms tiek piedāvāts ikmēneša pensijas palielinājums un iespēja izmantot reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Ja izmaiņas gūs Saeimas akceptu, tās neskars bijušos Valsts prezidentus – Valdi Zatleru, Vairu Vīķi-Freibergu un Gunti Ulmani. Viņi saglabātu iepriekš piešķirtos valsts dzīvokļus un automašīnas, taču viņiem nebūs tiesību uz likumprojektā paredzēto pensiju palielinājumu. Paredzēts, ka, iegādājoties jaunas automašīnas jau esošajiem eksprezidentiem, būs jāpiemēro jaunais tiesiskais regulējums. Savukārt uz esošo Valsts prezidentu neattiektos nedz tiesības uz valsts dzīvokli, nedz pensijas palielinājums.

Patlaban likums paredz, ka bijušais Valsts prezidents saņem ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, lietošanā vienu valsts dzīvokli un automašīnu, kā arī sekretāru. Eksprezidentam dzīvoklis tiek nodots lietošanā, bet netiek uzdāvināts, tādējādi tas paliek valsts īpašumā. Šogad izlemts iegādāties jaunu auto eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vajadzībām, kam lūgts piešķirt 80 tūkstošus latu.

Likuma normu piemērošana par sociālajām garantijām eksprezidentiem sabiedrībā nereti izraisa diskusijas par samērīgumu. Piemēram, nesen mediju uzmanības lokā bija temats par piemērota dzīvokļa meklēšanu eksprezidenta Zatlera vajadzībām, kā to pašlaik paredz likums. Tam no valsts budžeta novirzīja teju pusmiljonu – 485 tūkstošus latu, kas radīja minējumus publiskajā telpā, vai izdevīgāk dzīvokli nebūtu īrēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!