Foto: DELFI
Vecumā līdz 11 gadiem enerģijas dzērienus jau paspējuši nobaudīt apmēram 36% bērnu, turklāt daudzi tik agrā vecumā arī ir lietojuši alkoholu vai pīpējuši, liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības centra (VBTAI) veiktā pētījuma rezultāti.

Aptaujas, kurā piedalījās kopumā vairāk nekā 2000 cilvēku, rezultāti liecina, ka vecumā līdz 11 gadiem 17% bērnu ir mēģinājuši alkoholu, 16% ir smēķējuši, 9% ir lietojuši ūdenspīpi, bet 1% lietojuši arī narkotikas.

Arī kopumā visās vecuma grupās vispopulārākais kaitīgais produkts ir enerģijas dzērieni, ko starp bērniem un jauniešiem ir lietojuši 78,69%. Alkoholu ir lietojuši 62,45%, cigaretes ‒ 54,07%, ūdenspīpi ‒ 48,66%, bet narkotikas ‒ 8,29%.

Saskaņā ar VBTAI veiktās aptaujas datiem vecumā no 12 gadiem par populārāko pirmoreiz izmēģināto atkarību veicinošo vielu kļūst alkohols ‒ vecumā no 12 līdz 15 gadiem to pirmoreiz pamēģinājuši vidēji 35% aptaujāto, enerģijas dzērienus ‒ 34%, bet ūdenspīpi un cigaretes ‒ attiecīgi 28% un 27%.

No aptaujātajiem vairāk nekā 1300 respondentiem 34% norādījuši, ka alkoholu nav lietojuši, reizi gadā to lieto vidēji 14% aptaujāto, reizi mēnesī ‒ 22%, reizi nedēļā ‒ 13%, vairāk nekā reizi nedēļā ‒ 3%, bet gandrīz katru dienu vai pat vairākreiz dienā ‒ 1%. Pēdējos trīs atbilžu variantus biežāk izvēlējušies 15‒18 gadu vecie jaunieši.

Populārākais alkohola lietošanas iemesls, pēc aptaujāto sniegtajām atbildēm, ir jautrībai ‒ tā norādījuši apmēram 57% respondentu.

VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Gruze aģentūrai BNS sacīja, ka zināmā mērā pētījuma dati jau apstiprinājuši inspekcijas darbinieku aizdomas un apliecina, ka ir vairāk jāizglīto gan bērni, gan viņu vecāki par atkarību veicinošām vielām.

Pēc viņas teiktā, pētījums parāda, ka daudz bērnu un jauniešu lieto enerģijas dzērienus vai ūdenspīpi, jo nedomā, ka tie kaitē veselībai.
Iespējams, to nezina arī viņu vecāki, kas paši no ceļojuma atved ūdenspīpi vai bērnu klātbūtnē tukšo enerģijas dzērienu skārdenes.

Gruze norādīja, ka aizliegums bērniem līdz 18 gadiem pārdot enerģijas dzērienus, ko pašlaik skata Saeima, varētu būt daļa no risinājuma, tomēr pilnībā neierobežos šo dzērienu lietošanu bērnu un jauniešu vidū, tāpat kā tas ir ar alkoholu un cigaretēm, tādēļ ļoti liela nozīme ir izglītošanas pasākumiem.

VBTAI novembrī kopā ar sabiedriskajām organizācijām rīkos konferenci vecākiem, kurā tiks iekļauta arī sadaļa par atkarībām. Šis būs mēģinājums aktualizēt vecākiem atkarību veicinošo vielu izplatību bērnu vidū, jo vecāku auditoriju sasniegt nav viegli, atzina Gruze.

Aptauja tika veikta portālā "draugiem.lv", aptaujājot 2088 respondentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!