Foto: LETA
Notāru padome pieprasījusi tieslietu ministram atstādināt no amata vienu no vadošajām Latvijas notārēm Daci Čaklo saistībā ar viņas vīra, tagad "Vienotības" frakcijas deputāta Ingmāra Čaklā firmas ”Divas puses” kādreiz sniegtām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem.

Notāru padome izsaka aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādi notāre centusies optimizēt nodokļus, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bija sievas biroja vadītājs, ir pārliecināts, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī pārkāpumi bijuši, tad iespējams tikai grāmatvedībā. Valsts ieņēmumu dienests (VID) par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 tūkstošus latu. Dace Čaklā šo lēmumu apstrīdējusi adminstratīvajā tiesā. Gadījumā, ja notāru padomes sniegtos faktus VID apstiprinās un darījumi izrādīsies fiktīvi, tad Čaklajai būs jāšķiras no notāres amata. Tā apgalvo tieslietu ministrija.

Čaklās nedienas sākās gada sākumā, kad VID auditā atklājis, ka 2010. gadā Ingmāra Čaklā firma ”Divas puses” zvērinātajai notārei sniedza tulkošanas pakalpojumus par 42 tūkstošiem latu, uzturēja interneta mājas lapu par 30 tūkstošiem latu un nodrošināja sabiedrisko attiecību pakalpojumus par 35 tūkstošiem latu. Kopējā summa – 107 tūkstoši latu. Turklāt visus šos darbus Čaklais veicis gandrīz vienatnē, jo bez viņa firmā ”Divas puses” ir tikai viens cilvēks.

VID auditā konstatējis Čaklās pārkāpumus saimnieciskajā darbībā un sarēķinājis, ka viņai jāmaksā valstij 65 tūkstoši latu. Sīkāku komentāru VID nesniedz, jo to neļaujot likums. Notāru padome augustā vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu prasīt tieslietu ministram atstādināt Čaklo no notāres amata pildīšanas.

Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Jakušenoka norādījusi, ka ”pārkāpumi pamatoti uz interešu konfliktu. Darījumos tika iesaistītas tuvas personas – pirkti pakalpojumi, kuri nav saistīti ar notāra darbību”. Likums aizliedzot notāriem reklamēt savu praksi. Pēc padomes domām, sabiedriskās attiecības notāriem jāveido caur padomi, lai visi notāri būtu vienlīdzīgi.

Savukārt Čaklā raidījumam skaidrojusi, ka ”notārs nav amatpersona, kas paņem no valsts kaut vienu santīmu. Es visu naudu nopelnu pati. Es pat nezinu notāru, pie kura nav strādājis kāds radinieks. Uzsākot jaunu praksi, tu es spiests iesaistīt savus radiniekus.”

Viņa uzskata, ka interešu konflikts viņai nav bijis. Viņa pieļauj, ka negatīvā attieksme no notāru padomes saglabājusies no 2005. gada, kad viņa piereģistrēja interneta domēnu notary.lv. Padomei tas neesot paticis un padome pret viņu vērsās tiesā. Tagad adminstratīvajā tiesā vērsusies arī Dace Čaklā apstrīdot VID uzrēķināto sodu.

VID auditā atklājis, ka Čaklās birojs firmai ”Divas puses” 2010. gadā par pakalpojumiem apmaksājis rēķinus 72 110 latiem, bet uzņēmuma reģistrā iesniegtajā 2010. gada pārskatā Ingmāra Čaklā firma uzrāda neto apgrozījumu 43 141 latu. Tas ir par 29 tūkstošiem mazāku nekā it kā firmai samaksāts.

Ingmārs Čaklais: ”Tās ir tikai aizdomas. Man nav par ko justies vainīgam.”

2010. gada pavasarī Ingmārs Čaklais pameta darbu firmā ”Divas puses”. Viņš tagad ir Saeimas deputāts ”Vienotības” frakcijā. Gala lēmums par notāres Dace Čaklās likteni jāpieņem Tieslietu ministrijai. Viņi lūdza ieņemumu dienesta precīzāku skaidrojumu vai Dace Čaklā ir pākāpusi likumi vai nē.

Mārtiņš Lazdovskis Tieslietu ministrijas valsts sekretārs ” Ja VID konstatēs, ka ir bijuši fiktīvi darījumi – tieslietu ministrijas rīcība būs visasākā.”

Nedēļas nogalē VID sniedza atbildi tieslietu ministrijai. Tajā nav skaidri pateikts vai darījumi bijuši fiktīvi. Vien uzsvērts, ka nekas vairāk ka auditā atklātais viņu rīcībā nav. Lai pieņemtu gala lēmumu, acīmredzot ministrijai būs jāgaida adminstratīvās tiesas iznākums.
Dace Čaklā norādījusi – ja tiesa teiks, ka mani argumenti nebūs pietiekams pierādījums, ka vīrs tik daudz spēj izdarīt, tad paliks tā kā lems. Es neesmu ļaunprātīga nemaksātāja”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!