Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) paudis atbalstu komisijas darbības atjaunošanai, kas aprēķinātu PSRS okupācijas zaudējumus Latvijai, jo nepieciešama skaidrība, taču kompensācijas prasība no Krievijas esot pārāk vienkāršota jautājuma uztvere.

"Nevaram vienkāršoti koncentrēties uz naudas jautājumu. Patiesībā es nerēķinos kā valdības pārstāvis, ka man iekritīs makā no Krievijas n-tie miljardi, kas pienāktos, ko, piemēram, izmaksā Vācija daudziem citiem vēl joprojām. Krievija par to pat nav, godīgi sakot, normālā veidā atvainojusies, okupācijas fakts nav atzīts. Tas ļoti iespaido attiecības Latvijā," žurnālistiem piektdien sacīja ministrs, kurš apmeklēja starptautisko konferenci "Baltija un Eiropa PSRS militārisma varā: aktuāls skatījums", kas notiek Rīgā.

Valdības 2005.gadā izveidotā komisija savulaik aktīvi sāka darbību, taču pēdējo gadu laikā naudas trūkuma dēļ tās darbība apsīka. Latvijas Okupācijas izpētes biedrība valdībai ir lūgusi piešķirt vismaz desmit tūkstošus latu nākamā gada budžetā komisijas darbības atjaunošanai, tomēr solījums, ka tas notiks, vēl nav saņemts.

"Šī komisija juridiski nav zaudējusi savu spēku, tas vienkārši ir gribas jautājums turpināt izpētes darbu, ko es arī aicināšu turpināt. Man ir tāda griba," apliecināja Bordāns.

Pēc ministra teiktā, noprotams, ka finansējuma atrašanai komisijas darbībai nevajadzētu būt problēmai. "Varam paskatīties budžetā, kādas tik komisijas nestrādā, kādi tik līdzekļu netiek tērēti. Par šādiem jautājumiem nobriedušas nācijas vispār nemēdz runāt," komentēja amatpersona.

Zaudējumu konkrēta aprēķināšana, viņaprāt, veicinās sabiedrības saliedēšanu, jo tas izbeigs manipulācijas, statistika un fakti došot skaidrību. Kad tāda būs, varēšot runāt par vienošanos. Kad būšot savilkta bilance, kas pa šiem gadiem noticis, varētu turpināt uz priekšu, jo ir jāapzinās, kas ir bijis. Ko tieši ar aprēķinos iegūto summu darīt, būšot tālākais sarunu jautājums.

"Tas ļoti iespaido attiecības Latvijā. Latvijas krievu kopiena faktiski okupācijas faktu tādā savā inteliģences, savas elites un politiskā līmenī vispār nav atzinusi. Viens no iemesliem, kāpēc tas nav noticis, – tas, ka komisija nav beigusi savus aprēķinus. Kad mēs runājam emocionāli, kā es to pašlaik daru, vai represētie, ir viena lieta, bet tad, kad saskaitīs konkrētus ciparus, kāds ekonomisks kaitējums nodarīts Latvijas teritorijai, valstij un tautai, saruna var izvērsties pavisam citāda, tad tā ir būtiska. Ticu, ka šāda saruna būs," uzsvēra ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!