Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta vēlēšanās ar nelielu pārsvaru varētu uzvarēt pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama, liecina aģentūras LETA veiktā ekspertu aptauja.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds sacīja, ka izšķirošo lomu vēlēšanās spēlēs jau līdzīgi kā iepriekš tā dēvētie svārstīgie štati un būtiskākās varētu būt 18 Ohaio elektorālās balsis.

"Romnijs varētu saņemt lielāko vēlētāju balsu vairākumu kopumā, bet elektorālās balsis tomēr būs Obamam un viņš vinnēs prezidentūru," prognozēja Sprūds.

Arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors prognozēja, ka vēlēšanās varētu uzvarēt Obama, bet gan ar nelielu pārsvaru.

"Iet ļoti līdzīgi, šoreiz vismaz ir intriga. Var visādi būt," bilda Kudors.

Jau ziņots, ka 6.novembrī ASV notiek prezidenta vēlēšanas, kurās galvenā cīņa norisināsies starp pašreizējo Baltā nama saimnieku Obamu un republikāņu kandidātu Mitu Romniju.

Četros tā dēvētajos svārstīgajos štatos nākamajā nedēļā paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās gaidāma sīva sāncensība, taču divās no šīm pavalstīm nelielu pārsvaru šobrīd izcīnījis pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama, liecina trešdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja.

Kā noskaidrots tīmeklī veiktajā aģentūras "Reuters" un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Ipsos" aptaujā, Obama šobrīd savu sāncensi - Republikāņu partijas izvirzīto prezidenta amata kandidātu Mitu Romniju - Ohaio apsteidz par trim procentpunktiem, bet Virdžīnijā Obama ir priekšā par diviem procentpunktiem.

Floridā abus kandidātus atbalsta vienāds respondentu īpatsvars, bet Kolorādo Romnijs Obamu apsteidz par vienu procentpunktu.

Tiesa gan, šie aptauju rezultāti neļauj spriest, ka kādam no kandidātiem būtu lielākas izredzes uzvarēt šajos štatos, jo aptauju uzrādītais kāda pretendenta pārsvars iekļaujas pieļaujamajās statistiskās kļūdas robežās.

Taču, izvērtējot kopējos aptauju rezultātus, šķiet, ka šobrīd nedaudz lielākas izredzes savākt ievēlēšanai nepieciešamās vismaz 270 elektoru balsis ir Obamam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!