Foto: LETA
Valsts uzņēmums "Latvijas Valsts meži" tuvāko gadu laikā varētu pārpirkt un attīrīt ar nesprāgušu munīciju bagāto bijušā Zvārdes poligona teritoriju, pirmdien sarunas laikā secinājuši premjers Valdis Dombrovskis (envy) ar aizsardzības ministru Arti Pabriku (envy) un zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Airis Rikveilis.

Tikšanās laikā ministri iepazīstināja Ministru prezidentu ar situāciju , kā arī secinājumiem, ka šobrīd šī teritorija ir uzskatāma par bīstamu kā iedzīvotājiem, tā saimnieciskajai darbībai.

Pabriks uzsvēris, ka šajā teritorijā ir augsts piesārņojuma līmenis, ko radījusi ilgstošā un neprecīzā bumbošana padomju armijas aviācijas treniņu laikā. Tādēļ Zvārdes poligona teritorija ir bīstama Zvārdes pagasta iedzīvotājiem un nav droši izmantojama saimnieciskajai darbībai.

Tāpat Pabriks izklāstījis, ka Zvārdes poligona teritorijā bez padomju laika munīcijas atliekām sastopama arī Otrā pasaules kara laikā nesprāgusī munīcija ievērojamā apjomā, tāpēc "iedzīvotājiem un poligona teritorijas apmeklētājiem pastāv ievērojams risks ar šiem bīstamajiem priekšmetiem sastapties ik uz soļa. Tādējādi šobrīd nav iespējams garantēt iedzīvotāju drošību bijušā poligona teritorijā."

Nacionālie bruņotie spēki, apsekojot Zvārdes poligona teritoriju, konstatējuši, ka tā ir pieblīvēta ar nesprāgušo munīciju vai tās šķembām praktiski visā augsnes virskārtā, kas izkaisīta plašā teritorijā, līdz ar to bijušā Zvārdes poligona teritorija un tā apkaimē uzskatāma par ļoti piesārņotu un bīstamu apkārtnes iedzīvotājiem, norādījis Pabriks.

Premjers rosinājis, ka "Latvijas Valsts mežiem", turpinot šogad sākto meža zemes iegādes projektu, būtu nepieciešams maksimāli koncentrēt meža zemju uzpirkšanu bijušā Zvārdes poligona teritorijā, nodrošinot šo teritoriju apsaimniekošanu un attīrīšanu, kā arī nesprāgušās munīcijas draudu mazināšanu.

"Lai nodrošinātu iedzīvotāju drošību, ir nepieciešama tūlītēja rīcība. Šobrīd mūsu rīcībā ir līdzekļi, lai spertu pirmos soļus drošības stāvokļa uzlabošanai," paudis Dombrovskis.

Zemkopības ministre apstiprinājusi, ka "Latvijas Valsts meži" zemes pirkšanas programmas ietvaros šajā un nākamajā gadā varētu pirkt zemes īpašumus tieši bijušā Zvārdes poligonā, lai nodrošinātu sistemātisku teritorijas attīrīšanu un koku audzes atjaunošanu.

Lai brīdinātu iedzīvotājus par apdraudējumu ar sprādzienbīstamajiem priekšmetiem piesārņotākajās Latvijas teritorijās, pēc Aizsardzības ministrijas iniciatīvas PSRS aviācijas mērķpoligona Zvārdes pagastā un bijušās Cekules munīciju noliktavas teritorijā šoruden izvietoti informatīvie stendi un brīdinājuma zīmes. Informatīvajos stendos ir norādes par teritorijās atrodamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem un informācija, kā rīkoties šādu priekšmetu atrašanas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!