Foto: DELFI
Latvijas Slimnīcu biedrība atbalsta Veselības ministrijas (VM) ieceri noteikt jaunus kvalitātes kritērijus ģimenes ārstiem un plāno līdzīgus kvalitātes kritērijus ieviest arī slimnīcās,  pavēstīja biedrībā.

"Kvalitatīva primārā aprūpe ir absolūta nepieciešamība pilnvērtīgai veselības aprūpes sistēmas funkcionēšanai un būtiski samazina slimnīcu sniegtās akūtās neatliekamās palīdzības nepieciešamību Latvijas iedzīvotājiem," savu atbalstu VM plāniem pamato Slimnīcu biedrība, kas ceturtdien tikusies ar nozares ministri Ingrīdu Circeni ("Vienotība").

Slimnīcas uzsver, ka ik dienu slimnīcu uzņemšanas nodaļās sastopas ar pacientiem, kuri stacionārā nonāk novēloti, nesaņemdami nepieciešamo primārās aprūpes ārstu aprūpi.

"Diemžēl fakti rāda, ka patlaban slimnīcu uzņemšanas nodaļās un observācijas jeb novērošanās gultās bieži tiek veikti ar primāro aprūpi saistīti veselības aprūpes pakalpojumi. Tas noslogo slimnīcu darbu un būtiski palielina izdevumus, kurus iespējams būtiski samazināt, nodrošinot kvalitatīvu un savlaicīgu pacientu aprūpi jau ģimenes ārsta praksē," sacīts biedrības paziņojumā.

Veselības ministrijā informēja, ka Circene jaunās ieceres ceturtdien pārrunājusi arī ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāvjiem.

"Primārā veselības aprūpe ir veselības aprūpes stūrakmens, tādēļ palīdzībai šajā līmenī ir jābūt maksimāli kvalitatīvai un pieejamai pacientiem. Ģimenes ārstu darbam, par kuru tiek samaksāts no nodokļu maksātāju naudas, ir jāatbilst objektīviem kvalitātes kritērijiem," norādījusi veselības ministre. Pēc viņas teiktā, Latvija kopējā primārās veselības aprūpes izvērtējumā starptautiski ir zemu, tādēļ noteikti ir lietas, kuras var izdarīt "vairāk, labāk un kvalitatīvāk bez milzīgiem papildu līdzekļiem".

Circene uzsver, ka īpaši būtiski ir uzlabot valsts organizētā vēža skrīninga programmas aptveres rādītājus, hronisko pacientu aprūpi un pacientu aprūpi pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas.

Tikšanās laikā ministre arī rosinājusi vērtēt iespēju, ka par darba kvalitātes kritēriju izpildi ģimenes ārsti jau pēc pusgada varētu saņemt 30% no plānotā finansējuma par darba kvalitātes rādītājiem. Arī ģimenes ārstu pārstāvji atzinuši, ka darba kvalitātes kritēriji nav nekas ārkārtējs un esošo kritēriju izpildes rādītājus ir iespējams uzlabot.

Jau ziņots, ka VM izstrādātajā veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumu grozījumu projektā iekļauti jauni ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji, aizstājot līdzšinējo darbības novērtēšanas sistēmu. Plānots papildus līdzšinējiem izpildes kritērijiem iekļaut rādītājus, kas saistās ar hronisko pacientu veselības aprūpi, vēža profilaktisko pārbaužu veikšanu un ģimenes ārsta komandas pieejamības uzlabošanu pacientiem, tādējādi samazinot nepamatotu neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukumu skaitu.

Grozījumu projektā paredzētas izmaiņas ģimenes ārsta prakses darba organizācijā, nosakot, ka akūtiem pacientiem ģimenes ārsta pieejamība jānodrošina tajā pašā dienā, kad pacients vērsies ārsta praksē – neatkarīgi no akūto pacientu pieņemšanas laika beigām.

Savukārt gadījumos, kad ģimenes ārsts saņems informāciju par neatliekamās palīdzības brigādes izsaukumu pie savā praksē reģistrēta pacienta, kurš izsaukuma dēļ nav stacionēts slimnīcā, nākamās darbdienas laikā ārstam būs jāsazinās ar pacientu un jāvienojas par turpmāko ārstēšanu. Pie šādiem pacientiem valsts arī apmaksās ģimenes ārsta vizīti mājās.

Plānots, ka praksēs, kurās reģistrēts vairāk nekā 1800 pacientu, veselības aprūpi nodrošinās arī otra māsa un tā būs atvērta ilgāku laiku. Noteikts arī, ka ģimenes ārsts, kurš kā aizvietotājs pieņem cita ģimenes ārsta pacientus, varēs tos nosūtīt tālākai ārstēšanai pie ārsta speciālista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!