Foto: DELFI Aculiecinieks
2012.gadā DELFI Aculiecinieka slejās neiztrūka arī bez dabas vērojumiem. Astronomiskas un optiskas parādības, dabas niķi un vienkārši skaistas ainavas nepaslīdēja garām aculiecinieku foto un video kameru objektīviem.

Gads iesākās reizē ar novēlotu ziemu. Martā un jūnijā patīkami pārsteidza Venēra, kas, vērojot no mūsu planētas, sākumā satuvinājās ar Jupiteru, bet tad pārslīdēja pāri Saules diskam. Neiztrūka arī bez jokainām un neizskaidrojamām parādībām, kā arī vētrām, negaisiem un puteņiem.

Ziema mazliet aizgulējās...


Foto: DELFI Aculiecinieks

Gads iesākās ar knapu sniedziņu, tāda kārtīga ziema tā arī nebija uzņēmusi apgriezienus. Daudzi lasītāji ziņoja, ka mežos joprojām aug sēnes, bet dārzos uzplaukst pavasara ziedi.... Tas, protams, nebija traucēklis, lai šī gada rudenī sēņotāji no sirds varētu izstaigāties pa mežu un atgriezties mājās ar pilniem sēņu groziem. Vismaz mūsu lasītāju reportāžās sēņu gads patiešām izdevās ražīgs. Taču sēņot janvārī... Tas patiešām pārsteidza daudzus mūsu valsts iedzīvotājus. Par dīvaino ziemu liecināja arī gājputni, kas, piemēram, atteicās pamest Liepājas ezeru un doties uz siltajām zemēm.

- Narcises grasās ziedēt līdz pavasarim

- Plaukst un zeļ janvāra pūpoli un margrietiņas

- Gailenītes sniegā

- Dabas anomālija - simtiem gulbju pārziemo Liepājas ezerā

- Daži gājputni izvēlas pārziemot Latvijā


Magnētisko vētru atskaņas Latvijas debesīs

Foto: DELFI Aculiecinieks

Varētu teikt, ka mūsdienās ziemeļblāzma nav parādība, kas vērojama tikai aiz polārā loka esošajās zemēs. Nu jau par savdabīgu tradīciju ir kļuvušas ziemeļblāzmu parādes arī Latvijas debesīs... un aculiecinieku reportāžās. Par košajām bildēm sakām paldies Jānim Šatrovskim no Burtniekiem un DELFI Foto lietotājam "andziss" no Ķesterciema.

- Magnētiskās vētras atskaņas Latvijas debesīs

- Ķesterciemā atkal novērota ziemeļblāzma

- Valmieras pusē novērota polārblāzma


Virpuļviesuļi, lietavas un milzu krusas graudi

Foto: DELFI Aculiecinieks

Lietavas, plūdi, tornado... Pie šādām ziņām jāsaka - paldies Dievam, ka Latvijā tāda veida dabas stihijas par sevi tikai atgādina, nevis izpaužas pilnā mērā. Un tomēr arī Latvija 2012.gadā vietām piedzīvoja gan vētras, gan stipras lietavas un pat virpuļviesuļus.

Lielākās un lokālus plūdus nesošākās lietavas piedzīvojām jūnijā un jūlijā. Savukārt kuldīdznieki piedzīvoja patiešām retu parādību - viņus bombardēja milzu krusas graudi.

- Lietus appludina Jūrmalas ielas

- Lietusgāzes Rēzeknē appludina vairākas ielas

- Pēc lietus gāziena applūst Rīgas ielas un ēkas

- Jelgavā svelmi nomaina pamatīgs negaiss un plūdi

- Kuldīgai brāžas pāri iespaidīga krusa

- Kolkā novērots iespaidīgs tornado

- Virs Daugavas novērots virpuļviesulis


Vārds Venērai!

Foto: DELFI Aculiecinieks

Astronomijas cienītājiem 2012.gads paliks atmiņā ar ievērojamu notikumu debess spīdekļu kustībā. Pareizāk sakot, šogad mūs lutināja mūsu planētas kaimiņiene Venēra. Šī gada martā otrā planēta no Saules "satuvinājās" ar Jupiteru. Protams, no Zemes skatu leņķa. 

Savukārt jūnijā mūsu planētas iedzīvotājiem bija reta iespēja vērot Venēras tranzītu - planēta pamanījās iespraukties starp Zemi un Sauli. Daži debess ķermeņu kustības pētnieki steidza apgalvot, ka šī nu ir tā parādība, kas liecina par lielām pārmaiņām. Cik lielām, to rādīs laiks!

Par reportāžām pateicamies Pēterim no Liepājas un Aivaram no Ventspils.

- Jupiters un Venēra virs kaimiņu mājas jumta

- Venēras tranzīts - reta astronomiska parādība aculiecinieka objektīvā

- Fotoreportāža: Interesenti vēro Venēras tranzītu


Acīmredzamais - neticamais

Foto: DELFI Aculiecinieks

Protams, ar fotokameras starpniecību ir grūti nodot to efektu, kādu piedzīvo aculiecinieki, vērojot Saules halo, Mēness dārziņus un tamlīdzīgas optiskas parādības. Tās var izskaidrot ar fizikas zināšanām, taču ne jau par to jūsmo aculiecinieki. Bildes top gan Saules vai Mēness halo vērojumu laikā, gan pamanot spocīgas mirāžas virs jūras, un Aculiecinieka slejās tās nokļūst galvenokārt, jo ir skaistas un neparastas.

- Ventspilnieki novēro optisku parādību - Saules halo

- Aculiecinieki novēro Saules halo un... NLO

- Novērota optiska parādība - Mēness halo

- Spoku kuģi Jūrmalā (aculiecinieka video)

- Raganas debesīs novērota dabas parādība - Saules halo


Neizskaidrojamas dabas parādības

Foto: DELFI Aculiecinieks

Arī par šīm dabas parādībām bija pārsteigti to aculiecinieki, tikai šoreiz izskaidrojumu tām atrast bija grūtāk. Jūsu uzmanībai trīs reportāžas, kurās aprakstītajiem vērojumiem pat visu zinošie komentētāji nevarēja atrast izskaidrojumu.  

- Dažu sekunžu laikā Jūrmalas pludmali 'aprija' bieza migla

- Neparastās debesis virs Rīgas

- Biezajos mākoņos virs Rīgas parādījās dīvains gaismas caurums...


Ja daba piedalītos mākslas festivālā...

Foto: DELFI Aculiecinieks

Daba pārsteidz ne tikai ar vētrām, viesuļiem un neparastiem mākoņiem. Dažreiz daba vienkārši pacenšas būt fotogēniska. Šādus brīžus savās fotoreportāžās ir fiksējuši arī mūsu autori. Piedāvājam atskatu uz 2012.gada dabas mākslas bildēm, kuras mūsu lasītāji bija iecienījuši visvairāk.

- Fotoreportāža: Ja daba piedalītos ledus skulptūru festivālā...

- Fotoreportāža: Sala darbi Staldzenē

- Fotoreportāža: Rudens pie Braslas stāvajiem krastiem

- Fotoreportāža: Leduskritumi Gaujas nacionālajā parkā

- Fotoreportāža: Zelta rudens Siguldā


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!