Foto: LETA
Arī 2013.gadā droši vien Latvijā izcelsies korupcijas skandāli, taču pēdējo gadu tendences raisa piesardzīgu optimismu, ka valsts un pašvaldību institūcijas pakāpeniski kļūst godīgākas, atzina korupcijas pētnieks, Latvijas Universitātes pasniedzējs Valts Kalniņš.

Runājot par aizvadīto gadu, Kalniņš uzskata, ka nozīmīgu darbu ir paveikusi Saeima, pieņemot jaunu regulējumu partiju un priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanai. Vēl, viņaprāt, pieminēšanas vērti ir Saeimas pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz atbildību par dažādiem pārkāpumiem iepirkumu jomā.

Tāpat svarīgas ir Saeimas pieņemtās normas Krimināllikumā, no kurām redzamākā ir atbildības noteikšana par prettiesiska labuma došanu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem, kuri nav amatpersonas.

Runājot par korupcijas apkarošanas jomu, aizvadītais gads, pēc Kalniņa teiktā, ir bijis vidējs - ne ļoti labs, ne ļoti slikts.

"Tā tendence ir ļoti stabila. Ir labi, ka tiek atklātas nozīmīgas lietas, piemēram, korupcija Rīgas domē, tiesnešu lieta. Aizvadītajā gadā ir bijuši arī daži nozīmīgi tiesas spriedumi - Rīgas domes amatpersonu lietā un pirmās instances spriedums bijušās Saeimas deputātes Vinetas Muižnieces lietā. Darbs korupcijas apkarošanas jomā notiek, taču ir pietiekami daudz nozīmīgu lietu, kur rezultāti dažādu iemeslu dēļ vēl jāgaida un jāgaida," norādīja pētnieks.

Runājot par 2013.gada prognozēm, pētnieks uzskata, ka korupcijas apkarošanas aktivitātes disciplinējošu efektu ir devušas un tas ļauj cerēt, ka publiskās institūcijas pakāpeniski un lēni kļūst godīgākas, lai arī kardināli amatpersonas uz labo pusi nemainīsies.

"Domāju, ka kaut kādā mērā korupcijas apkarošanas aktivitātes tādu disciplinējušo efektu dod. Es gan nedomāju, ka amatpersonas kā ar slēdzi mainīsies. Rīgas domē un citās iestādēs amatpersonas, kuras sistemātiski iesaistās korupcijā, noteikti padomā, ka kādā brīdī viņām tas var beigties nepatīkamā veidā un tas apkarotāju drauds nav tikai tāds papīra tīģeris. Es ar piesardzīgu optimismu domāju, ka institūcijas pakāpeniski un lēni kļūst godīgākas. Tas gan neizslēdz, ka droši vien arī turpmāk atklāsies nozīmīgi atsevišķi skandāli un pastāv atsevišķas institūcijas, kurās korupcija vēl aizvien plaukst un zeļ," uzsvēra Kalniņš.

Viņš arī atzina, ka nākamgad vasarā gaidāmais priekšvēlēšanu laiks būs liels pārbaudījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un citām iestādēm, jo Saeima, pieņemot būtiskus ierobežojumus, ir centusies uzlikt šauru rāmi politisko kampaņu finansēšanai.

"Tas būs liels pārbaudījums KNAB un citām institūcijām, proti, kā tās spēs kontroli nodrošināt. Efekts regulējumam būs tikai tad, ja būs nodrošināta nepieciešamā kontrole, pretējā gadījumā likuma regulējums tikai mudinās uz likuma ignoranci un nihilismu," norādīja Kalniņš.
Kalniņš arī domā, ka Rīgā un vēl citās pašvaldībās mēģinājumi ar administratīvā resursa palīdzību ietekmēt vēlēšanu rezultātu būs ļoti izteikti.

"Pašvaldībās valdošajiem ir ļoti lielas iespējas dažādi savus pašvaldību resursus izmantot kampaņām. Vai tas notiks nekaunīgāk un mazāk atklāti, - to mēs vēl redzēsim," piebilda Kalniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!