Foto: LETA

Pretrunīgi vērtētais Jānis Vētra arī turpmākos četrus gadus vadīs Augstākās izglītības padomi (AIP), jo ceturtdien 10 AIP locekļi viņu kā vienīgo kandidātu atkārtoti ievēlēja šajā amatā, informēja padomes sēdē.

Vētru AIP priekšsēdētāja amatam izvirzīja Banku augstskolas profesore, AIP locekle Tatjana Volkova, kura uzsvēra Vētras pieredzi augstākās izglītības jomā.

Lai arī uz sēdi nebija ieradies izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, kurš iepriekš aicināja Saeimu neatbalstīt darbam padomē atkārtoti izvirzītos locekļus, tostarp Vētru, Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) sēdē pārstāvēja Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece augstākās izglītības jomā Inese Stūre. Viņa atkārtoti aicināja padomi nevirzīt kandidātus uz priekšēdētāja amatu, kuri AIP darbojušies atkārtoti.

Par AIP priekšsēdētāja vietnieci sēdē ievēlēta Volkova, kura bija vienīgā kandidāte uz šo amatu un kuru izvirzīja padomes loceklis Jānis Rozenblats. Volkovas ievēlēšanu amatā atbalstīja deviņi AIP locekļi, bet viens atturējās.

Uz sēdi nebija ieradušies divi AIP locekļi - Ķīlis, kā arī jaunajā padomē decembrī neievēlētais Latvijas Studentu apvienības pārstāvis Edvards Ratnieks, kuram gan pilnvaras AIP locekļa amatā beidzas 24.februārī.

Vētra par saviem galvenajiem amata uzdevumiem redz augstākās izglītības stratēģijas izstrādi, kuras neesamību iepriekšējai AIP pārmeta Ķīlis, kā arī darbu pie augstākās izglītības kvalitātes celšanas kopumā.

Savukārt AIP loceklis Aigars Rostovskis, uzrunājot atkārtoti ievēlēto AIP priekšsēdētāju, uzsvēra, ka nākotnē lielāka uzmanība jāvelta, lai augstākā izglītības sistēma radītu ne tikai augstas kvalifikācijas speciālistus, bet arī vairāk uzņēmēju un darba devēju.

"Jāvairo uzņēmīgi cilvēki, ne tikai labi speciālisti," sacīja Rostovskis.

Vairāki AIP locekļi arī atzina, ka nākotnē daudz lielāka uzmanība jāvelta, lai Eiropas Savienības fondu finansējums tiktu izmantots racionālāk, tādējādi vairāk sekmējot augstākās izglītības attīstību.

Pēc ievēlēšanas Vētra pauda gandarījumu par padomes locekļu izrādīto uzticību, kā arī norādīja, ka viņa mērķis nav meklēt konfliktus ar IZM, kā tas, iespējams, dažiem varētu šķist. "Negribu atbalstīt viedokli, ka starp mums [AIP un IZM] ir kara stāvoklis, mēs neko negribam sagraut," pavēstīja Vētra.

Par izrādīto uzticību padomei pateicās arī Volkova un atzina, ka padomes viens no galvenajiem uzdevumiem turpmāk būs rūpēties, lai Latvijā ir kvalitatīva izglītība, turklāt daudz darba būs arī jāvelta, lai šādu viedokli veidotu jauniešos, kuriem, iespējams, pēdējā laikā izskanējusī retorika par izglītības kvalitāti Latvijā likusi domāt citādi.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, ņemot vērā AIP balsojumu, pauda uzskatu, ka padomes locekļi acīmredzot ir imūni pret racionāliem argumentiem, aģentūrai BNS pastāstīja Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

"Ministrija savā vēstulē Saeimai jau norādīja uz vairākām pierādāmām neizdarībām, kurās nav pildīts likumā noteiktais. Ja tas viss nav ņemts vērā, ir nopietni jāpārdomā, ko vispār var gūt no racionālas diskusijas," teica ministrs.

Runājot tieši par Vētras atkārtotu ievēlēšanu, Ķīlis norādīja, ka to ir grūti komentēt, jo studiju programmu vērtēšanā ieguldītais miljons latu ir iztērēts un nav šaubu, ka tas nav devis ne gaidīto, ne plānoto rezultātu.

"Patlaban ir sākts audits, lai to konkrēti izvērtētu. Ja personu, kura bijusi atbildīga par šā izvērtējuma veikšanu un pār kuru gulstas nopietna šaubu ēna, var atkārtoti apstiprināt AIP priekšsēdētāja amatā, to ir patiesi grūti komentēt," paziņoja ministrs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima 20.decembrī pēc četras stundas garām debatēm Augstākās izglītības padomes sastāvā apstiprināja Juri Ekmani, Andri Teikmani, Initu Tamani, Aigaru Rostovski, Jāni Rozenblatu, Jāni Vētru, Tatjanu Volkovu, Vilni Rantiņu, Ilzi Trapencieri un Juri Zaķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!