Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs neredz iespēju pašlaik runāt par padomju okupācijas radīto zaudējumu kompensēšanu un uzskata, ka par šo jautājumu vēsturniekiem vēl jārunā akadēmiskā līmenī.

To intervijā Latvijas Radio piektdien sacīja Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka gan padomju okupācijas, gan Hitleriskās Vācijas okupācijas seku izvērtēšanā ļoti daudz darba paveikusi Latvijas Vēsturnieku komisija un daudzas lietas izpētītas, tomēr ‒ vēl liels darbs ir priekšā.

"Ļoti daudzi jautājumi, kas ir būtiski un smagi, būtu jārisina akadēmiskā līmenī," teica Rinkēvičs.

"Es patlaban neredzu tādu iespēju, vismaz tagad, runāt par kompensācijām, kamēr mēs tomēr neskatāmies uz vēsturi no tāda tīri akadēmiska viedokļa," argumentēja ārlietu ministrs.

Viņš arī atzina, ka Latvijas un Krievijas kopīgā vēsture ir ārkārtīgi smaga un līdz ar to nav noteikts gala termiņš, līdz kuram akadēmiskā līmenī dažādi jautājumi būtu jāizpēta.

"Es pagaidām tomēr gribētu teikt, ka ir lietas, kur tomēr pirmām kārtām ir jāskatās un jāstrādā akadēmiskā līmeni," pastāstīja Rinkēvičs.

Latvijas valdība 2005.gadā izveidoja komisiju padomju okupācijas radīto zaudējumu aplēšanai, savulaik tā aktīvi darbojās, taču pēdējo gadu laikā naudas trūkuma dēļ tās darbība apsīka.

Padomju Savienības okupācija Latvijā sākās 1940.gada jūnijā, bet 1941.gada jūnijā to nomainīja nacistiskās Vācijas okupācija. 1944.‒1945.gadā padomju karaspēks atkaroja Latviju nacistiem. Latvija atguva neatkarību 1991.gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!