Foto: F64
Portālā "Manabalss.lv" par iniciatīvu, kas paredz, ka Latvijā vēlēšanās būs iespējams nobalsot internetā, savākti jau 10 007 paraksti, tādējādi iniciatīvu var iesniegt vērtēšanai parlamentā.

Lai iniciatīva nonāktu Saeimā, bija nepieciešami 10 000 parakstu.

Idejas iniciatore Baiba Ērmane norāda, ka iespēja piedalīties vēlēšanās, referendumos un parakstu vākšanās internetā ietaupītu nodokļu maksātāju naudu, turklāt visās pasaules malās esošie Latvijas pilsoņi varētu piedalīties vēlēšanās, ko daudziem patlaban liedz attālums, laika vai līdzekļu trūkums.

"Piedāvāju mainīt vēlēšanu un referendumu likumus, lai dotu tiesības balsot arī internetā, un palielināt darbinieku skaitu, kuri dodas pie pilsoņiem, kuri veselības stāvokļa vai materiālā nodrošinājuma trūkuma dēļ nespēj piedalīties vēlēšanās un referendumos iecirkņos vai internetā," norāda idejas autore. Viņa akcentē, ka katra balss ir svarīga - arī tā, kura nevar nokļūt līdz vēlēšanu iecirknim.

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta komitejā, izskatot Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto koncepciju par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu, izcēlās spraigas diskusijas par to, vai šāda sistēma Latvijā ir nepieciešama un cik tā būs droša.

Ņemot vērā nozares speciālistu daudzos iebildumus par e-vēlēšanu sistēmas drošumu, SM piedāvāja no sākuma īstenot pilotprojektu - programmēt e-vēlēšanu sistēmu un kopā ar nozares profesionāļiem to testēt. Ministri vienojās, ka koncepcija tiek virzīta izskatīšanai uz valdības sēdi, taču SM ir jākonkretizē pilotprojekta īstenošana un jāsamazina tā ieviešanas izmaksas.

Interneta vēlēšanu sistēmas Latvijā izveide un ikgadējā uzturēšanas laikā no 2013. līdz 2015.gadam varētu izmaksāt 1,78 miljonus latu, teikts Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotajā koncepcijā par elektroniskās balsošanas ieviešanu.

Koncepcijā "Par interneta vēlēšanu sistēmas izveidi" prognozēts, ka interneta vēlēšanu sistēmas izstrāde varētu noslēgties 2014.gada 31.decembrī. Tas nozīmētu, ka interneta vēlēšanas Latvijā praksē notiktu tikai 2017.gadā, kad paredzētas aiznākamās pašvaldību vēlēšanas, jo tās būs tuvākās kārtējās vēlēšanas pēc 2014.gada 31.decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!