Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) tagad būs jāatdod atpakaļ atstādinātajam Finanšu ministrijas (FM) ierēdnim Vladimiram Vaškevičam un viņa sievai uzņēmējai Inārai Vilkastei kratīšanā izņemtie priekšmeti.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja Sandra Meliņa 7.janvārī atcēla izmeklēšanas tiesneša Rinalda Silakalna 2012.gada 28.augusta lēmumu, ar kuru apmierināts KNAB ierosinājums veikt kratīšanu Vaškeviča un Vilkastes dzīvesvietā.

Oficiāli tiesa Meliņas lēmumu nekomentē, taču, kā paskaidroja Vaškeviča un Vilkastes advokāte Jeļena Kvjatkovska, līdz ar šādu tiesas lēmumu kratīšanā izņemtos priekšmetus nedrīkstēs izmantot kā pierādījumus un tie jāatdod atpakaļ to īpašniekiem - Vaškevičam un Vilkastei.

"Tiesiskās sekas ir tādas, ka visus šos izņemtos priekšmetus nedrīkstēs izmantot kā pierādījumus kriminālprocesā un šie priekšmeti ir atdodami atpakaļ Vaškevičam un Vilkastei. KNAB darbinieki pārsvarā kratīšanā bija izņēmuši Vilkastes mantas un dokumentus. Tur bija daudz kas izņemts - dokumenti, kas saistīti ar aizstāvību citā kriminālprocesā, pielikumi pie liecībām, ko Vilkaste sniedza. Tāpat bija izņemta virkne komercinformācijas un arī datu nesēji. Arī Vaškevičam izņēma viņa piezīmes pie apsūdzības uzturētāja runas tiesā," norādīja advokāte.

Advokāte uzskata, ka kratīšana bija vērsta tieši pret Vilkasti un Vaškeviča vārds KNAB ierosinājumā minēts tikai kā iegansts. "Tas nav pirmo reizi, kad kriminālprocess it kā ir pret Vaškeviču, bet izņem pārsvarā visu, kas pieder Vilkastei. Izņemtajiem priekšmetiem nevarēja būt sakars ar kriminālprocesu, kas sākts pret Vaškeviču," uzsvēra Kvjatkovska.

Jau ziņots, ka Centra rajona tiesas priekšsēdētājas lēmums nav pārsūdzams. Meliņa atzinusi, ka izmeklēšanas tiesnesis Silakalns kratīšanu pie Vaškeviča sankcionējis par spīti tam, ka ierēdnim tobrīd konkrētajā kriminālprocesā vēl nav bijis nekāda procesuālā statusa un viņa iespējamais noziedzīgais nodarījums vēl nav bijis kvalificēts.
Meliņa atzinusi, ka šādos apstākļos kratīšanas atļaušana faktiski nozīmē nesamērīgu iejaukšanos Vaškeviča dzīvē un neatbilst sabiedrības drošības interesēm.

Pērn novembra beigās Vaškeviča un Vilkastes advokāti paziņoja, ka vasarā KNAB ir sācis jaunu kriminālprocesu par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

Pamatojoties uz šonedēļ atcelto 2012.gada 28.augusta lēmumu, 21.novembrī KNAB veica kratīšanu Vilkastes un Vaškeviča dzīvesvietā Rīgā. Tajā pašā brīdī Vilkastes un Vaškeviča advokāti izsaukti uz pratināšanu KNAB, tāpēc viņiem nebija iespējas būt klāt kratīšanā. Vilkaste un viņas advokāti ar sūdzībām par šo KNAB darbinieku rīcību vēlāk vērsās dažādās tiesībaizsardzības iestādēs.

Rīgas apgabaltiesa pirmajā instancē patlaban izskata krimināllietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par kukuļu došanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai, lai tādā veidā nodrošinātu labvēlīga lēmuma pieņemšanu pret kādu uzņēmumu ierosinātā pārbaudes lietā, kā arī lai netiktu veiktas pārbaudes pret citām konkrētām personām un firmām. Šajā lietā jau kopš 2012.gada pavasara neviena tiesas sēde nav notikusi, jo Vaškevičs ilgstoši slimo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!