Foto: LETA
Partija "Lindermana partija - Par dzimto valodu!" startēs šogad 1.jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, tostarp arī Rīgā, kur politiskā spēka līderis būs Illarions Girss.

"Rīgai mūsu pietrūkst," šodien partijas kongresā uzsvēra Girss, bilstot, ka Rīgā startējošās latviskās partijas vēlas galvaspilsētu pārvērst par etnisku muzeju, taču Rīgai ir iespējas kļūt par krievu centru Eiropas Savienības mērogā.

Girss uzsvēra, ka viņš vēlas, lai Rīgas dome ar saviem iedzīvotājiem runātu viņu dzimtajā valodā. Viņš solīja palīdzēt arī latviešiem, kuriem, galvaspilsētā ierodoties no laukiem, ir problēmas atrast darbu, jo viņi nezina krievu valodu. "Dome var piedāvāt bezmaksas krievu valodas kursus. Mums ir jāpalīdz viņiem."

Partijas priekšsēdētājs Vladimirs Lindermans norādīja, ka politiskais spēks pašvaldību vēlēšanās piedalīsies arī Daugavpilī, Rēzeknē, Ludzā, Daugavpils novadā, Liepājā, Salaspilī un Jēkabpilī. Tāpat partija apsver iespējas piedalīties pašvaldību vēlēšanās Jūrmalā un Ventspilī.

Sestdien notiekošajā kongresā partijai vienbalsīgi tika mainīts nosaukums - no partijas "Par dzimto valodu!" tā kļuva par partiju "Lindermana partija - Par dzimto valodu!". "Taktiski mums ir jāsper šis solis un jāpārsauc partija," sacīja partijas biedrs Jevgēņijs Osipovs, bilstot, ka partijas līderi šādam solis nācies pierunāt, jo Lindermans piederot ne tikai sev, bet arī partijai un tautai. Arī pats Lindermans norādīja, ka šis solis sperts atpazīstamības veidošanai, bet vēlāk viņa vārds no partijas nosaukuma var pazust.

Kongresā apstiprinātajā partijas programmā norādīts, ka partija iestājas par oficiāla statusa piešķiršanu krievu valodai, vēlas panākt "kaunpilnā" nepilsonības institūta likvidēšanu, atbalsta Latgales iedzīvotāju kustību par sava reģiona autonomiju, iestājas par ikviena Latvijas iedzīvotāja tiesībām uz savu viedokli par Latvijas vēsturi un uzstāj uz tiešās demokrātijas attīstību Latvijā - referendumu procedūras vienkāršošanu un pārēju uz citu vēlēšanu sistēmu.

Kongresā piedalās aptuveni 60 partijas biedri. Lindermans sacīja, ka viņa partija apvieno 266 cilvēkus, no kuriem kongresā pārstāvēti 188. 128 partijas biedri gan savu viedokli kongresā pauž uz pilnvaru pamata.

Kongresa darba valoda ir krievu valoda.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!