Foto: F64
Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta 2014.-2020. sarunu rezultāts ir atbilstošs šī brīža situācijai ES, jo pirmo reizi vēsturē ES daudzgadu budžets ir samazināts iepretim iepriekšējam periodam, uzskata Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš uzsver, ka "tā ir realitāte, ar ko rēķinājās visas ES dalībvalstis" un "tas nav pārsteidzošs lēmums".

Vienlaikus, no Latvijas pozīcijām raugoties, tas ir budžets, kurā Latvijai ir izdevies panākt labus nosacījumus, salīdzinoši ar EK sākotnējo piedāvājumu, visās būtiskākajās sarunu pozīcijās. Tas ir saprātīgs risinājums, kam vēl nepieciešams Eiropas parlamenta akcepts un tādēļ var teikt, ka ES ir ceļā uz galīgo lēmumu par budžetu, uzskata Bērziņš.

"Ņemot vērā vienošanos par tiešajiem maksājumiem zemniekiem, salīdzinot ar pašreizējo situāciju, tie ir palielināti par 135%, kas ir nozīmīgs lēmums un nenoliedzami panākts, pateicoties gan Latvijas valdības pārstāvju un no Latvijas ievēlēto Eiropas parlamentāriešu aktivitātēm, gan lauksaimnieku organizāciju mērķtiecīgai rīcībai un neatlaidībai, par ko jāpateicas visām iesaistītajām pusēm. Tas ir labs virziens, lai mūsu zemnieki noteiktajā periodā sasniegtu līdzvērtīgus konkurences nosacījumus ES tirgū, kā arī ienesīs Latvijas lauksaimniecībā nozīmīgus finanšu resursus," teikts prezidenta paziņojumā.

Vērtējot Latvijai pieejamo Kohēzijas finansējumu daudzgadu budžeta ietvaros, kas būs 4,770 miljardus eiro, prezidents uzsvēr, ka turpmāk šī finansējuma izmantošanas lietderībai un atdevei būs jāpievērš pastiprināta uzmanība. "Ja Latvijai ar ES fondu finansējuma palīdzību būs iespējams turpināt investīcijas izaugsmi veicinošās jomās, tai skaitā, izglītībā, pētniecībā, tehnoloģiju attīstīšanā un inovācijās, mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspējas veicināšanā, transporta sistēmas attīstīšanā, energoefektivitātē, vides jomā, nodarbinātības veicināšanā, tad ir jāizvērtē ikviens ieguldījums un tā atdeve ilgtermiņā. Diemžēl, jau šobrīd Latvijā saskaramies ar piemēriem, kas neliecina par pārdomātu un ilgtermiņā pamatotu ES fondu izmantošanu. Turpmāk šāda rīcība nav pieļaujama."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!