Foto: Publicitātes foto
Ir noslēgts līgums starp Latvijas Universitātes Fondu un Salaspils novada pašvaldību par stipendiju piešķiršanu Salaspils novada pašvaldības jauniešiem, kas uzsāks studijas kādā no Latvijas augstskolām, informē pašvaldības pārstāvji.

2012. gada nogalē Salaspils novada pašvaldība no Latvijas Universitātes Fonda saņēma aicinājumu izskatīt iespēju atbalstīt jauniešus, izveidojot izcilības stipendijas un uzticot administrēšanas funkcijas LU Fondam. Šāda pašvaldības izcilības stipendija finansiāli atbalstīs novada jauniešus izglītības pieejamībai ikvienā Latvijas augstskolā un veicinās novada atpazīstamību Latvijā, kā arī veidos piederības sajūtu iedzīvotāju vidū.

"Mēs ceram, ka Salaspils pašvaldības lēmums par stipendijas piešķiršanu trīs izcilākajiem 12.klašu skolēniem būs pozitīvs vēstījums visiem topošajiem novada vidusskolu absolventiem par to, ka pašvaldībai rūp tās jaunieši - īpaši tie, kas mērķtiecīgi domā par savu karjeru un nākotni. Tas būs labs stimuls arī tiem talantīgajiem un centīgajiem skolēniem, kuri ir nobažījušies - vai materiālais stāvoklis nebūs šķērslis, lai kļūtu par studentu. Un pēdējais, bet ne mazsvarīgākais: mēs ceram, ka kāds no stipendiātiem atgriezīsies pašvaldībā un ar savām zināšanām un darbu veicinās tās attīstību," norāda Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, "Salaspils novads vēlas būt zinātnes novads, mēs negribam, lai tie ir tikai vārdi, bet gribam, lai tas realizējas arī darbā. Un zinātne, protams, ir cieši saistīta ar akadēmisko augstāko izglītību."

LU Fonda izpilddirektore Laila Kundziņa- Zvejniece uzsvēra, ka minētās stipendijas ir tieši izcilības stipendijas, nevis sociālais atbalsts, tādēļ ir ļoti svarīgi, lai jaunieši būtu centīgi savu mērķu sasniegšanā. "Kā es saku saviem studentiem- tā ir jūsu alga par darbu," saka L. Kundziņa-Zvejniece. "Salaspils novada pašvaldības rūpes par sava novada izcilāko jauniešu atbalstu ir ļoti apsveicamas. Šīs investīcijas novada cilvēkos noteikti nesīs augļus tuvāko gadu laikā un nostiprinās saites ar savu pašvaldību".

Stipendija ir paredzēta ikvienam Salaspils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētam 12. klases skolēnam – topošajam absolventam, kurš studēs jebkurā no Latvijas augstskolām jebkurā bakalaura studiju programmā 2013./2014.mācību gadā, sākot ar septembri. Pretendents nedrīkst vienlaikus būt LU Fonda vai citu mecenātu stipendiju ieguvējs, bet drīkst strādāt atalgotu darbu.

Galvenās prasības skolēniem ir, beidzot 12. klasi, vidējam vērtējumam jābūt virs 7, 5 ballēm, kā arī vērā tiks ņemti īpašie sasniegumi olimpiādēs un dažādās citas aktivitātēs. Stipendijas apmērs ir 1000 lati gadā, tātad- no 2013. gada septembra līdz 2014. gada jūnijam students ik mēnesi saņems simts latu.

Lai noteiktu izcilākos skolniekus, kuriem piešķirt stipendiju, ir izveidota speciāla komisija, kuras sastāvā ir domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, Izglītība un kultūras daļas vadītāja Inga Elksne, kā arī RTU Neorganiskās ķīmijas institūta direktora vietniece zinātniskajā darbā Antonija Dindune, LU Akadēmiskā departamenta direktors Ojārs Judrups, LU kanclera finanšu konsultants Pāvels Fricbergs un LU Fonda izpilddirektore Laila Kundziņa-Zvejniece.

Pieteikties stipendijai var no šī gada 1. marta līdz 1. aprīlim online sistēmā www.fonds.lv, kur jāaizpilda visas prasītās formas. Pēc tam mēneša laikā augstāk minētā komisija izskatīs visus pieteikumus un aicinās potenciālos stipendiātus uz intervijām klātienē, lai izvērtētu, kuri trīs skolēni ir tie, kas nākamajā gadā saņems stipendiju mācībām augstskolā.

Februārī un jūlijā, pēc veiksmīgas sesijas nokārtošanas, studentiem, stipendiju ieguvējiem, būs jāiesniedz rakstiskas atskaites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!