Foto: F64

"Kāpēc es Latvijā nekad neuzsākšu savu biznesu?" – tādu jautājumu darba nedēļas vidū sev un lasītājiem uzdeva aculiecinieks Andrejs. Ekonomiski sasāpējušais jautājums par jaunu uzņēmēju iespējām Latvijā izveidot savu biznesu izraisīja plašu rezonansi raksta komentāros, kur lasītāji dalījās ar savu pieredzi un ieteica risinājumus Andreja problēmai.

Portāls "Delfi" ir apkopojis labākās lasītāju atbildes un piedāvā ar tām iepazīties.

Atrodi biznesa partneri

Foto: Shutterstock

Banka, redzot, ka tu tomēr ar kaut ko riskē, skatīsies uz lietu savādāk nekā, ja tu ierodies, prasi piķi, bet pats neinvestē un gadījumā, ja kaut kas nesanāk uztaisi maksātnespēju, un banka paliek piesmieta."

Bankai vienmēr nepieciešama ķīla


Foto: Shutterstock

sos: "Hipotēku bankas "Altum" nav nekāds glābējs tikai smuki izklausās 10% līdzdalība! Man reāli beigās prasīja vēl dzīvokli apķīlāt, ka sanāca visi 150% no kopējām projekta izmaksām. Apmēram, ja nu kaut kas nesanāk, tad uzreiz vari par 'bomži' pārvērsties.

Zinot mūsu valsts birokrātiju un visādas "pārspīlētās" inspekcijas, var visādi brīnumi notikt. Ja nemaldos, tad Zviedrijā jaunam uzņēmējam pirmos divus gadus nav jāmaksā nekādi nodokļi, lai spētu nostāties uz kājām, un pēc tam valsts tikai sāk iekasēt naudu. Latvijā viss ir tā iekārtots, lai pēc iespējas mazāk cilvēku kaut ko pasāktu, kas ir žēl."

Astoņi ieteikumi jaunajiem uzņemējiem


Foto: Shutterstock

Startups: "Pirmkārt, LIAA mājas lapā izlasi par iespējamiem atbalsta instrumentiem.

Otrkārt, aizej uz "Hipotēku banku" - "Start" programma apmāca biznesa plāna izstrādē, ja labs biznesa plāns, var dabūt stipendiju 3600 latu stipendiju uz gadu un kredītu bez ķīlas nelielām summām (šķiet 18 tūkstoši latu) ar atvieglotu ķīlu maksimums līdz 54 tūkstošiem latu. 10% tomēr jāsameklē pašam. Nezinu, varbūt viņu programmas jau beigušās, jo struktūrfondu finansēšanas periods nāk uz beigām.

Treškārt, aizej līdz tuvākajam biznesa inkubatoram un izrunājies ar darbiniekiem par to, kā sākt savu uzņēmumu, un kur meklēt investorus. Rīgā ir tikai radošo nozaru inkubators (Andrejsalā), tuvākie Rīgai - Jelgava, Ogre, Tukums.

Ceturtkārt, piesakies Rīgas domes un "Swedbank" konkursā "Atspēriens" - šogad vairāk kā 10 labākajiem tiks sadalīts atbalsts kopumā 98 tūkstošu latu apjomā.

Piektkārt, ja ideja ir tehnoloģiska un uz ražošanu vai IT pakalpojumiem vērsta, tad vari aprunāties ar "Connect Latvija".

Sestkārt, ja tava ideja ir tehnoloģiju jomā (IT utt.) ar pasaules tirgus potenciālu, nevis tikai Latvijas pīļu dīķim domāta, ej pie "Imprimatur Capital" sēklas fonda - struktūrfondu finansēts fonds investīcijām tehnoloģiskās idejās -, bet idejai tiešām jābūt spēcīgai, un arī tavai komandai jābūt spēcīgai.

Septītkārt, meklē vēl citus investīciju fondus - "Zaļās gaismas investīcijas", "Ekoinvestors" u. c., kuri strādā ar privātu investoru naudu. Sāc ar Riska kapitāla asociāciju - tur var atrast kontaktus. Bet vispirms jābūt normālam biznesa idejas aprakstam. Tuvākajā laikā būtu jāsāk strādāt vēl trim investīciju fondiem ar struktūrfondu finansējuma atbalstu.

Astotkārt, biznesa uzsākšanai nav vērts meklēt finansējumu bankās - bankas aizdod naudu ar drošām garantijām, nevis investē uzņēmējdarbības uzsākšanai."

Par miljonāru nekļūsi, bet biznesu uzsākt ir iespējams


Foto: stock.xchng

Anita: "Protams, ka var uzsākt un strādāt. Par miljonāru gan diez vai izdosies kļūt, tad jābūt super idejai un lielam tirgum. Latvijas biznesa problēma - mazais iekšējais tirgus, zemā pirktspēja, īpaši jau ārpus Rīgas.

Kur iet? "Hipotēku un zemes bankai" ir aizdevumu programma biznesa uzsācējiem. Vispirms jāiet pakonsultēties, tad jāizstrādā biznesa plāns, tad jāaizstāv bankā. Par Biznesa inkubatoriem jau viens uzrakstīja. Var konsultēties pie profesionāliem biznesa konsultantiem (LBKA), viņi palīdzēs izplānot uzsākšanu, procesu un stratēģiju. Lai veicas!

Uzņēmējdarbība ir uzņēmīgajiem un neatlaidīgajiem cilvēkiem, kas nebaidās no darba."

Domas dalās: Latvijā biznesu uzsākt ir viegli


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja grib, tad var: "Sāku biznesu krīzes laikā un varu apgalvot, ka Latvijā tieši pretēji ir viegli uzsākt biznesu (it sevišķi tagad), jo:

1. Lai reģistrētu SIA ar visām nodevām nepieciešami aptuveni 25 lati;

2. PVN reģistrācija bez maksas (vismaz neatceros par valsts nodevu);

3. Bankā kontu atver vienas dienas laikā (Pat Eiropā visur tā nav);

4. Ofisu labā vietā var noīrēt par 100 latiem (neiekļaujot komunālos maksājumus);

5. Grāmatvedību firmas pakalpojumi izmaksā aptuveni no 20 līdz 100 latiem;

6. Esam ideālā ģeogrāfiskā vietā, vienā pusē atrodas Krievija, otrā pusē - Eiropa;

7. Esam Eiropas Savienībā, un cik vienkārši sadarboties kaut vai Vācijas u.c. uzņēmumiem (varat noskaidrot, ko nozīmē ieviest jaunu produktu Krievijā (cik tas maksā?), tad varēsiet arī saprast jēgu vārdam "birokrātija");

8. Latvijā ideāla infrastruktūra – dzelzceļš, ostas (no jebkuras Latvijas vietas tuvākā osta nebūs tālāk par 350 kilometriem), priekš biznesa labi ceļi (nav masas ierobežojumi, jeb fūre ar 24 tonnām ar 90 kilometriem stundā var bez ierobežojumiem aizbraukt no jebkuras pilsētas uz otru);

9. VID nodokļu atskaiti ir iespēja nodot tikai elektroniski EDS sistēmā (var kaut vai gadu nebraukt uz VID);

10. Papildus ir valsts un Eiropas atbalsts – Biznesa inkubatori, jauniem uzņēmumiem "Hipotēku bankas" "Starta" programma – aizdevumi ar valsts atbalstu līdz 60 tūkstošiem;

Par VID apetīti un ierēdņu alkatību tie ir mīti mūsu galvās. Esam centušies laikā iesniegt atskaites un nomaksāt nodokļus, ar VID nekādas domstarpības nav bijušas, esam arī vinnējuši pat bezcerīgus valsts iepirkumus, un pat jauns uzņēmums to var veikt.
Lai veicas!"

Bankas biznesam nepalīdz

Foto: morgueFile

Stāstīja cik vis ir nenormāli 'kruti' un viegli. Man jau palika interesanti, ka bankas klerks vienā prezentācijā izteica izbrīnu par to, ka, raugi, viņiem ir nenormāli labās programmas, bet neviens nepiesakās.

Man biznesinš maziņš, domāju, ka vajag mazu 'iešpricīti' – jāaiziet painteresēties par to MVU programmu. Aizgāju, un sākās. Runa par minimālo, šķiet, 5 tūkstošiem latu. Pirmkārt uzreiz saku - aizmirstiet par to, ko reklāmā saka: "Sākot ar 5%" gadā." Tādas likmes vispār nav. Ir drīzāk 7%, 7,5%. Tad vēl izrādās, ka jāsapiķo 50 lati par "izskatīšanu", kas ir ne daudz, ne maz, bet apaļš procents no tā, kas mani interesē. Tad galvojumi - mums uzņēmumā ir trīs īpašnieki. Banka saka, ka vajag galvojumus no visiem. Es saku, ka es nogalvošu viens un pietiek. Banka nepiekrīt – vajag no visiem. Turklāt vēl grib, lai galvojums izpaužas kā nekustamā īpašuma ķīla. Es saku, ka par 5 000 latiem es varu ar algu nogalvot (ņemiet vērā, ka komercķīlas vai hipotēkas reģistrēšana ir procents pusotra, ja ne divi, ja ieskaita notārus).

Jā, tad vēl notāra apliecinājumi parakstiem – tas vel velk uz kādiem 70 latiem, kas ir vēl pusotrs procents. Vārdu sakot, bez 12% nekas nesanāk. Baigā atbalsta programma. Ja ņem vērā, ka tautsaimniecības vidējā izaugsme valstī nekad nav pārsniegusi 4 līdz 4,5%.

Un vēl jautājums – vai veiksmes stāstu jūs esat dzirdējuši no tiem uzņēmējiem, kas paņēmuši bankās kredītus "izaugsmei"? Es personīgi nevienu nepazīstu. Toties es pazīstu cilvēkus, kuru biznesam bankas palīdzējušas pa burbuli noiet tikai tā vien. Nē, protams, var jau teikt, ka cilvēki paši vainīgi. Neviens jau ar pistoli pie galvas nestāvēja un kredītu ņemt nelika, bet bankai arī nevajadzētu taisīt nevainīgas aitas acis – šie suņi ļoti labi zina, ko ēduši."

Ja biznesu uzsākt būtu tik viegli, tad visi būtu biznesmeņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena iespēja ir pastrādāt ārzemēs pāris gadus, uzkrāt sākuma kapitālu un tad realizēties šeit. Bet ir jārēķinās, ka bizness ir smags darbs, un statistika liecina, ka sākuma periodā tas ļoti slikti atalgots un riskants. Māja Jūrmalā un "Mercedess" garāžā – tikpat liela varbūtība kā vinnēt sportloto. Bet nopelnīt pārdesmit tūkstošu gadā pēc kādiem gadiem trīs vai pieciem? Kāpēc ne. Teiksim kādi 20%, ka var izdoties. Ja būtu viegli un garantēti, tad visi būtu biznesmeņi. Bet nav. Vai Jums to vajag?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!