Foto: LETA
Eiro zonas dalībvalstis teorētiski varētu diskutēt par lēmumu nepaplašināties, taču tam trūkst loģisku argumentu, intervijā biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pavēstīja finanšu ministrs Andris Vilks.

"Es domāju, ka par šādām lietām viņi noteikti varētu diskutēt. Tomēr jautājums ir - kādēļ teikt nē valstij, kurai, pēc visiem kritērijiem, šī iespēja būtu jāsniedz? Tas drīzāk ir tāds filozofisks jautājums. Tas būtu aktuāls jautājums, ja situācija eiro zonā tuvākajā laikā pasliktinās līdz kardinālām izmaiņām. Tad tiešām ir redzams, ka nē. Citādi eiro zonai būs ļoti grūti pateikt, kurš tad ir tas brīdis, kad tā būs gatava uzņemt jaunus dalībniekus. Tad šī ideja kļūst stipri nevadāma. Tad valdīs neziņa, un tas var atsist jebkuru valstu apetīti," atzina Vilks.

Viņš arī pauda uzskatu, ka eiro zonā būtu jāuzņem valstis, kas var ienest papildu disciplīnu un pieredzi. "Tur ieguvumu ir krietni vairāk," piebilda finanšu ministrs.

Vilks arī norādīja, ka kopumā situācija eiro zonā uzlabojas. "Līdz ar to fons kopumā ir kļuvis pozitīvāks. Mēs esam kļuvuši pārliecinātāki. Latviju ar katru nākamo mēnesi apšaubīt kļūst arvien grūtāk. Uz ko šajā ziņā var balstīties? Kas ir šie pretargumenti? Tikai eiro zona kā tāda. Jāņem vērā, ka arī Lietuvā ir diezgan skaidrs šis pieteikums, kā arī pozitīvāka attieksme ir Polijā. Līdz ar to situācija mainās," pastāstīja Vilks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!