Foto: F64
Bažām par to, ka Vidzemes koncertzāles ēka būs pustukša, nav pamata. Cēsīs, atšķirībā no Rēzeknes un Liepājas, kur tiek īstenoti reģionālo koncertzāļu būvniecības projekti, tiek veikta bijušā kultūras nama vai vēsturiski Viesīgās biedrības nama rekonstrukcija. Tas nozīmē, ka Cēsīs lielākā daļa no kultūras aktivitātēm būs koncentrētas vienviet. Tāpēc jau tagad tiek diskutēts un rūpīgi plānots, kā izglītības iestādes, amatiermākslas kolektīvi, profesionālās mākslas norises un izklaides pasākumi sadzīvos zem viena jumta, informē Cēsu novada pašvaldības pārstāvji.

Tātad, kas darbosies Vidzemes koncertzāles ēkā?

Uz šo namu pārcelsies Cēsu Mūzikas vidusskola un Bērnu mūzikas skola. Tā būs mācību vieta vairāk nekā divsimt muzikāliem bērniem un jauniešiem.

Novadā ir trīspadsmit amatiermākslas kolektīvi, kuros darbojas vairāk nekā 400 cilvēku. Kori, deju kolektīvi, bērnu ansambļi mēģina divas reizes nedēļā. Turklāt arī Cēsu novada NVO organizāciju kolektīvi varēs izmantot telpas saviem mēģinājumiem un pasākumiem.

Mūzikas un kultūras centrs būs mēģinājumu un koncertu vieta Vidzemes kamerorķestrim. Pēdējos trīs gadus šī kolektīva darbību finansiāli atbalsta tikai novada pašvaldība. Kultūras ministrijai šādiem mērķiem pašreiz finansējuma nav.

Vidzemes koncertzālē regulāri notiks akadēmiskās un arī izklaides nozares mūzikas koncerti, teātra izrādes, mūzikli un cita veida pasākumi. Par profesionālās mākslas norišu finansiālo nodrošinājumu šobrīd norit sarunas ar Kultūras ministrijas amatpersonām, kur saņemts solījumus, ka valsts finansējums reģionālas koncertzāles darbības nodrošinājumam būs.

Cēsniekiem jau vairākus gadus nav iespēju skatīties kvalitatīvu kino uz lielā ekrāna. Sadarbībā ar projektētājiem un būvniekiem ir sagatavots priekšlikums par kinozāles izveidi jaunajā Mūzikas un kultūras centrā. Jādomā, ka valsts kontrolējošās institūcijas akceptēs nepieciešamās izmaiņas projektā, un Cēsīs atkal būs kinoteātris.

Vēl šajā ēkā darbosies kafejnīca - restorāns, te norisināsies konferences, semināri, būs nomas telpas. Te būs arī darbavieta gan Cēsu kultūras un tūrisma centra, gan Vidzemes koncertzāles administrācijai. Iespējamas arī biroja telpas kādai valsts pārvaldes institūcijai.

Lai uzbūvētu Vidzemes mūzikas un kultūras centru, rekonstruējot ēku Raunas ielā 12, Cēsu novada pašvaldība īsteno projektu, saņemot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu no divām aktivitātēm - 3.4.3.1. "Nacionālas un reģionālas nozīmes daudzfunkcionālo centru izveide" un 3.6.1.1. "Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!