Foto: Publicitātes foto
Pagājušajā nedēļas nogalē Liepājas Olimpiskajā centrā notikušo izstādi "Ražots Liepājā" divās dienās apmeklēja aptuveni 30 tūkstoši liepājnieku un pilsētas viesu. Izstādē vairāk nekā 140 uzņēmumu no Liepājas un tuvējiem novadiem demonstrēja savus ražojumus un piedāvātos pakalpojumus, informēLiepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zane Ģirne.

Izstādē piedalījās gan skolēnu mācību uzņēmumi un mājražotāji ar vienu vai dažiem darbiniekiem, gan lieli eksportējoši uzņēmumi un ostas uzņēmumi ar simtiem darbavietu. Papildu metālizstrādājumiem un tekstila produkcijai izstādē savus ražojumus demonstrēja stiklšķiedras izstrādājumu, ugunsdzēsēju aprīkojuma, agroķīmijas, moduļu māju un daudz dažādu citu produktu ražotāji. Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmumu stendos bija iespējams iepazīties gan ar ostas uzņēmumu darbības specifiku, gan ostā pārkrauto kravu veidiem, kā arī aplūkot kravu paraugus. 

2012. gadā Liepājā saražota produkcija 427 miljonu latu vērtībā, kas ir vairāk nekā kopumā saražo Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Ventspilī, Jūrmalā un Valmierā. Salīdzinot ar 2011.gadu, saražotās produkcijas apjoms ir pieaudzis par trešdaļu. 

Tekstila nozares uzņēmumi Liepājā viena gada laikā saražo 10 miljonus krūšturu. Uzņēmums "Liepājas Metalurgs" gada laikā saražo tik daudz metāla, cik pietiktu, lai uzceltu 113 Eifeļa torņus. Liepājā gadā saražo 20 miljonus konservu un, ja tos saliktu vienu uz otra, varētu izveidot torni, kas būtu gandrīz 18 000 deviņstāvu māju augstumā. Kopējais Liepājā saražotās produkcijas eksports ir 90% un visvairāk tiek eksportēts uz Dāniju, Zviedriju un Krieviju. 

SIA "NPK Teminālis", komplekso minerālmēslu ražotājs un tirgotājs izstādē piedalās otro reizi. Uzņēmums izstādē apmeklētājus iepazīstina ar 2009.gadā izstrādāto mazumtirdzniecības līniju "NPK Expert", kas piedāvā mēslojumus piemāju dārziņiem un nelielām saimniecībām. Tie paredzēti dārzeņu, puķu, skujkoku, zālienu, rožu, krūmmelleņu un citu kultūru mēslošanai. "Apmeklētāji mūsu stendā jautāja, kur un par kādām cenām var iegādāties produkciju Tāpat arī iespējamie sadarbības partneri interesējās, kur produkciju var iegādāties vairumā. Izstāde ir laba iespēja iepazīstināt apmeklētājus ar uzņēmumu, jo viens no mūsu mērķiem ir plašāk izvērst savu darbību arī vietējā tirgū," stāsta uzņēmuma pārstāvji izstādē. Uzņēmums aptuveni 90% no saražotās produkcijas eksportē uz Āfrikas un Latīņamerikas valstīm, Skandināviju un Eiropas Savienības valstīm.

SIA "Boats SB" ražo stiklšķiedras izstrādājumus – laivas, manekenus, konteinerus un citu stiklšķiedras produkciju pēc klientu pieprasījuma. "Piedalāmies izstādē "Ražots Liepājā" jau otro reizi, un rādām apmeklētājiem, ko mēs ražojam tepat Liepājā. Eksporta apjoms mūsu uzņēmumam ir apmēram 50%, visvairāk eksportējam jūras laivas uz Norvēģiju," stāsta uzņēmuma direktors Ingus Šplīts.

Pagājušā gada rudenī dibinātais uzņēmums SIA "Bātas avots" izstādē pirmo reizi prezentēja savu ražojumu – dabīgu avota ūdeni "Lielbāta". "Izstādē piedalāmies pirmo reizi, un darām to, lai parādītu sevi un savu jauno produktu, veicinātu atpazīstamību. Interese par pudelēs pildīto ūdeni "Lielbāta" no izstādes apmeklētājiem bija ļoti liela un saņēmām tikai labas atsauksmes. Tā kā sākumā ūdens nebūs pieejams tirdzniecībai veikalos, tikai ar piegādi mājās Liepājā un Liepājas tuvākajā apkārtnē, dalība izstādē bija ļoti labs veids, kā uzrunāt potenciālos klientus," stāsta Jānis Meniķis, SIA "Bātas avots" direktors. 

SIA "Blue Shock Taxi" uzņēmuma vadītājs Artis Daugins stāsta, ka piedalās izstādē "Ražots Liepājā" pirmo reizi un ir gandarīts par iespēju prezentēt nesen iesākto biznesa projektu "Blue Shock Bike", kas piedāvā elektrovelosipēdu nomu, tirdzniecību, servisu un drīzumā arī ražošanu. Uzņēmuma mērķa tirgus pamatā ir Baltija, bet šobrīd koncentrējas uz vietējo Latvijas tirgu. Izstādes "Ražots Liepājā" apmeklētājus iepazīstināja ar elektrovelosipēdu piedāvājumu un iespējām jaunajā sezonā, vienlaikus uzņēmums nodibinājis arī kontaktus ar vairākiem uzņēmumiem, kas vēlas sadarboties ar "Blue Shock Bike", lai pilnveidotu savus pasākumus un vienlaikus palīdzētu rast izpratni par alternatīvo transportu. "Ir patīkami redzēt tik lielu izstādi ārpus centrālo izstāžu pilsētām, un atsaucība no apmeklētāju puses bija ievērojama," saka Artis Daugins.

Papildu ražotājiem izstādē pārstāvētas arī 20 pakalpojumu nozares, un izstādē piedalījās deviņas izglītības iestādes un konsultāciju uzņēmumi. Izstādes ietvaros notika arī apaļā galda diskusija "Liepājā ir darbs!", kurā diskutēts par sadarbības stiprināšanu starp pašvaldību, uzņēmējiem un izglītības iestādēm, lai veicinātu darba tirgu Liepājā. "Izstāde "Ražots Liepājā" bija laba iespēja novērot šī brīža Liepājas attīstības tendences un uzzināt, kuras no profesijām varētu būt pieprasītas tuvāko gadu laikā, kā arī dibināt sadarbības iespējas ar uzņēmumiem, kuriem nākotnē būs nepieciešams jauns, kvalificēts darbaspēks. Šobrīd Liepājā vērojama izteikta tekstilrūpniecības attīstība, un šobrīd viena no pieprasītākajām profesijām ir tērpu stila speciālisti un šuvējas profesija," stāsta Agris Ruperts, Liepājas Valsts tehnikuma direktors. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!