Foto: LETA

Saeimas opozīcijā esošā "Saskaņas centra" frakcija, no kuras nostājas būs atkarīga Reformu partijas pārstāvja Riharda Kozlovska palikšana iekšlietu ministra amatā, turpina "uzturēt intrigu" un par atbalstu Kozlovska demisijas pieprasījumam vai balsošanu pret to paziņos pirmdien.

SC līderis Jānis Urbanovičs ceturtdien pēc frakcijas tikšanās ar Kozlovski žurnālistiem pauda, ka pagaidām SC ir grūti izšķirties par atbalstu Nacionālās apvienības (NA) iesniegtajam Kozlovska demisijas pieprasījumam saistībā ar "antifašistu" pasākumu 16.martā pie Brīvības pieminekļa.

Urbanovičs norādīja, ka balsojums par Kozlovska demisiju varētu novest pie "šīs koalīcijas mocību beigām", un tāpēc šobrīd SC ir liela atbildība savu vēlētāju priekšā. Urbanovičs gan pauda, ka SC frakcijas nostāja, visticamāk, būs vienota.

Pats Kozlovskis pēc tikšanās ar SC frakciju žurnālistiem sacīja, ka ir gatavs atvainoties tiem, kurus aizvainoja "antifašistu" atskaņoto sirēnu un mūzikas troksnis pie Brīvības pieminekļa 16.marta rītā, kad "Daugavas Vanagi" un viņu atbalstītāji devās nolikt ziedus, lai pieminētu latviešu leģionārus.

Pasākums gan bija saskaņots ar Rīgas domi, un trokšņošanas atļaušana vai aizliegšana bija pašvaldības kompetencē.

Ministrs arī norādīja, ka, iespējams, jāatsāk diskusiju par plašākajām policijas pilnvarām šādās situācijās.

Jau vēstīts, ka Saeimas dienaskārtībā pēc Nacionālās apvienības pieprasījuma iekļauts jautājums par Kozlovska demisiju saistībā ar policijas rīcību šā gada 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa. Demisijas pieprasījumu solīja atbalstīt arī ZZS, un kopā ar NA šim pieprasījumam ir 27 no 100 balsīm. Atbildi par savu rīcību balsojumā vēl nesniedza SC, kuras frakcijā ir 31 deputāts, un kas varētu nodrošināt Kozlovska "nomešanu".

Premjers Valdis Dombrovskis ( V) iepriekš atzina, ka NA ar iekšlietu ministra demisijas pieprasījumu pārkāpj koalīcijas līgumu un tas noteikti apgrūtinās koalīcijas darbu, tāpēc par to nepieciešamas politiskās diskusijas. NA pārkāpjot koalīcijas līguma punktu, kas paredz, ka "koalīcijas partneri nevirza ministru demisijas pieprasījumu". "Rīcība pretēji tam, protams, apgrūtina koalīcijas tālāko darbu," sacīja Dombrovskis.

Savukārt NA līderis Raivis Dzintars pauda, ka NA virzītais Kozlovska demisijas pieprasījums ir ārkārtas situācija, taču tas ir "vērtību un cilvēciskuma jautājums, jautājums par latviešu karavīru piemiņu un godu", kam pāridarījumus policija nav spējusi novērst, skaidroja politiķis.

Sestdien, 16.martā, pie Brīvības pieminekļa vairāki NA politiķi mēģināja nokļūt pie biedrības "Apvienība pret nacismu" aktīvistiem , laužoties cauri policijas barjerai, lai izslēgtu skaļruņus, taču policija viņus apturēja. NA deputāti uzskata, ka likumsargi nedrīkstēja pieļaut antifašistu biedrības skaļu uzstāšanos pie Brīvības pieminekļa 16.martā. NA notikušajā vainoja Kozlovski.

Iepriekš Rīgas dome visus 16.martā pieteiktos pasākumu atļāva, kas bija pārsteigums, jo parasti dome, attaisnojoties ar policijas atzinumiem, pasākumus liedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!