Foto: DELFI
Portāls "Delfi" piedāvā šīsdienas Latvijas un pasaules aktuālāko notikumu apskatu.


Foto: F64

Atjaunotās Latvijas neatkarīgās valsts ilgums ceturtdien pārsniedzis Latvijas pirmās brīvvalsts neatkarības posmu. Latvijas brīvvalsts posms no 1918. gada 18. novembra līdz 1940. gada 17. jūnijam, kad valstī ienāca padomju karaspēks, ildzis 7883 dienas, savukārt atjaunotā neatkarīgā Latvija pastāv jau 7884 dienas, rēķinot no dienas, kad toreizējā Augstākā padome pieņēma likumu par valstiskās neatkarības atjaunošanu – tas notika 1991. gada 21. augustā.

Par godu šim notikumam ceturtdien no Rātslaukuma uz Brīvības pieminekli devās Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Godasardzes rota un Nacionālo bruņoto spēku orķestris, bet pie Brīvības pieminekļa notika svinīgā goda sardzes maiņa.



Foto: F64

Nacionālā apvienība (NA), kas pēc 16.marta notikumiem pie Brīvības pieminekļa iesniegusi iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisijas pieprasījumu, pēc tikšanās ar ministru vairs nav noskaņota tik kareivīgi un paziņo, ka tai nepieciešama pauze pārdomām.

Saeimas opozīcijā esošā "Saskaņas centra" frakcija, no kuras nostājas būs atkarīga Reformu partijas pārstāvja Riharda Kozlovska palikšana iekšlietu ministra amatā, turpina "uzturēt intrigu" un par atbalstu Kozlovska demisijas pieprasījumam vai balsošanu pret to paziņos pirmdien, kad paredzēts balsojums par demisijas pieprasījumu.


Foto: LETA

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) ceturtdien notikušajā domes sēdē
izsludinājis divu nedēļu pārtraukumu "kolēģu agresijas dēļ"
.

Astoņi no 15 Jūrmalas pilsētas domes deputātiem trešdien bija parakstījuši un pašvaldībā iesnieguši iesniegumu, kurā izteica Truksnim neuzticību un pieprasīja viņa atkāpšanos. Šo jautājumu deputāti sāka cilāt jau šodien, bet Truksnim vismaz uz laiku izdevies atlikt lēmuma pieņemšanu.


Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvija 2012/2013.gadam noteikto piena kvotu, visticamāk, nepārsniegs, jo līdz šā gada 1.martam ir aizpildīti tikai 89,58% no piešķirtās kvotas apjoma, portālam "Delfi" sacīja Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Lopkopības un ciltsdarba nodaļas vadītāja vietniece Ineta Lavrinoviča.
Pēc pirmajiem pieciem mēnešiem, kad piena kvota jau tika izpildīta par 43,58%, eksperti prognozēja, ka līdz šā gada 31.martam, kad beidzās esošās kvotas izpildes termiņš, Latvija to varētu pārsniegt pat par aptuveni 2%. Par to Latvijai varētu nākties maksāt vairākus miljonus eiro lielu naudas sodu Eiropas Savienībai (ES).


Foto: F64

Nedaudz vairāk kā mēnesi pirms pasaules čempionāta atklāšanas, 27. martā "Ozo" ledus hallē Latvijas hokeja valstsvienība pulcēsies uz pirmo oficiālo treniņu. No 27. līdz 30. martam Latvijas izlase trenēsies Ozolniekos, pēc tam plānots pārcelties uz "Volvo SC" ledus halli. 2. aprīlī izlase dosies uz Čehiju, kur aizvadīs pirmās šīs sezonas "Euro Hockey Challenge" spēles.

Šobrīd ir neskaidrība par vairākiem izlases hokejistiem, kuri pēc smagās sezonas ir iedzīvojušies traumās. Operācijas plānotas Oskaram Bārtulim, Guntim Galviņam, Mārtiņam Karsumam, Miķelim Rēdliham. Pēc meniska operācijas atkopjas arī Edgars Masaļskis.


Foto: AP/Scanpix

Divi
policijas helikopteri ceturtdien avarējuši
pie Olimpiskā stadiona Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Vairāki cilvēki ir cietuši. Abi policijas lidaparāti saskrējušies vidējā augstumā mācību vingrinājuma laikā. Viens pilots esot gājis bojā un četri cilvēki ievainoti, ziņo BBC. Divu cietušo stāvoklis esot smags.

Foto: AP/Scanpix

ASV, Francija un Lielbritānija trešdien ANO pieprasījušas izmeklēt Sīrijasvaldības un opozīcijas apsūdzības, ka Sīrijas konfliktā tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči. Tostarp Krievija vēlas, lai ANO Drošības padomē tiktu izmeklētas tikai Sīrijas valdības apsūdzības.
Sīrija trešdien oficiāli aicināja ANO ģenerālsekretāru Banu Kimunu izveidot neatkarīgu komisiju, kas izmeklētu dienu iepriekš Alepo apkaimē notikušo nemiernieku uzbrukumu, kurā pielietoti ķīmiskie ieroči.
Nemiernieki ķīmisko ieroču pielietošanā apsūdz valdības spēkus.


Foto: Publicitātes foto

8.maijā, pulksten 20 Rīgas Kongresu namā koncertā "Domašņij koncert" ("Mājas koncerts") uzstāsies Boriss Grebenščikovs.
Kā vēsta koncerta organizatoru pārstāvji, šogad Grebenščikovs iecerējis sniegt akustiskos "Domašņij koncert" ("Mājas koncerts") nelielās zālēs neliela grupas "Aquarium" mūziķu sastāva pavadījumā.
Grebenščikovs koncertā izpildīs dziesmas to sākotnējā skanējumā. Tāpat koncertā skanēs kompozīcijas, kuras klausītāji vēl nav dzirdējuši.


Foto: Publicitātes foto

Poļu pilots Roberts Kubica ("Citroen DS3 RRC"), gatavojoties debijai Eiropas rallija čempionātā (ERČ), ceturtdien uzrādījis labāko rezultātu ERČ trešā posma, Kanāriju rallija pārbaudes ātrumposmā jeb "shakedown".
Kubica šajā ātrumposmā bija par 0,6 sekundēm ātrāks nekā pagājušā gada Kanāriju salu rallija uzvarētājs, čehs Jans Kopeckis ("Škoda Fabia S2000").Rallija "Liepāja-Ventspils" otrās vietas ieguvējs, īrs Kreigs Brīns ("Peugeot 207 S2000") bija ceturtais ātrākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!