Foto: LETA
Labklājības ministrija (LM) ir atklājusi nopietnus pārkāpumus valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Rīga filiāles “Ezerkrasti” būvniecības procesā un jau lūgusi tiesībsargājošo iestāžu palīdzību to izvērtēšanā, portālu “Delfi” informēja Labklājības ministrijā (LM).

LM konstatējusi, ka darbi izpildīti mazākā apmērā, nekā iesniegti un apmaksāti rēķini. Atbilstoši neatkarīgu būvniecības ekspertu sniegtajam atzinumam, VSAC "Ezerkrasti" būvdarbi ir apmaksāti un būvuzraugs tos ir akceptējis, bet faktiski darbi nav padarīti, jeb padarīti mazākā apmērā, vai arī nav dokumentāli pamatoti par vairāk nekā 300 000 latiem.

Tāpēc LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme ir nosūtījusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai vēstuli ar lūgumu izvērtēt iespējamās krāpnieciskās darbības VSAC Rīga filiāles "Ezerkrasti" būvniecības procesā. Balstoties uz minēto informāciju, LM lūdz prokuratūru izvērtēt vai būvniecības procesā iesaistīto personu rīcībā ir konstatējamas Krimināllikumā noteiktās krāpšanas pazīmes.

Ptlaban projektā paredzētie būvniecības darbi ir apturēti un ēka ir ieziemota līdz jauna būvniecības konkursa izsludināšanai.

VSAC Rīga filiālē "Ezerkrasti" 2010.gada nogalē sāka īstenot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētu projektu „Valsts sociālās aprūpes centra „Rīga" sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu attīstība". Tā ietvaros bija paredzēts līdz 2013.gada janvārim rekonstruēt filiāles Ezerkrasti lietošanā esošo ēku, lai tajā varētu izmitināt 181 klientu, kas ir izvietoti citās aprūpes centra Rīga filiālēs.

Sākotnēji, konstatējot būtiskus būvniecības termiņa kavējumus projektā un riskus laikā pabeigt projektā paredzētos būvniecības darbus, LM rosināja, un VSAC Rīga pārtrauca līgumattiecības ar būvnieku, kā arī pieprasīja no bankas būvniecības līguma izpildes garantijas.

Tāpat LM uzdeva VSAC Rīga veikt neatkarīgu būvdarbu ekspertīzi, lai konstatētu projektā faktiski paveiktos darbus.

Projekta īstenošanai VSAC Rīga bija noslēgts līgums ar SIA „Info Būve".

Tā kā uzņēmumam 2013.gada 6.janvārī ir uzsākts maksātnespējas process, VSAC Rīga ir iesniegusi un maksātnespējīgā būvnieka administrators ir pieņēmis kreditora pieteikumu.

Būvuzraudzību projektā īstenoja VSIA „Šampētera nams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!