Foto: LETA

Rīgas brīvostas valdei jāpārtrauc darba attiecības ar Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, savukārt Rīgas domes (RD) pārstāvju pretestība šāda scenārijam norāda uz atbalstu sliktai pārvaldībai Rīgas brīvostā, uzskata partijas "Vienotība" Rīgas vēlēšanu saraksta līdere Sarmīte Ēlerte.

Pēc Rīgas brīvostas valdes locekļa Ērika Škapara (V) iniciatīvas pirmdien, 25.martā ir sasaukta valdes sēde, kurā skatīs ostas pārvaldnieka atbilstība amatam. Valdības pārstāvji Rīgas brīvostas valdē jau ir informējuši, ka balsos par Loginova atbrīvošanu.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) saņēmis četru brīvostas valdes locekļu iesniegumu sasaukt brīvostas valdes ārkārtas sēdi, lai lemtu par ostas pārvaldnieka Loginova atbilstību ieņemamam amatam. Sēde notiks 25.martā. To aicinājuši sasaukt arī Rīgas brīvostas valsts puses pārstāvji.

Rīgas domes pārstāvju brīvostas valdē - Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vicmēra Amerika - uzkrītošā pretestība lēmumam par Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atbrīvošanu no darba liecina, ka viņi atbalsta sliktu pārvaldību Rīgas brīvostā, un viņu interesēs ir piesegt nelikumības, ko konstatējusi Valsts kontrole (VK)

"Ušakova un Amerika attieksme pret Valsts kontroles atklātajām nelikumībām parāda abu saimniekošanas principu – pārkāpumi, zaudējumi, interešu konflikti, savtīgums ir attaisnojami. Nevienam no viņiem nav politiskās stājas un politiskās gribas šo jautājumu skatīt pēc būtības. Abi politiķi savā retorikā apelē pie ostas darbības rādītājiem, neatzīstot, ka ostas darbs būtu ievērojami labāks, ja tā darbotos pēc labas pārvaldības principiem. Šādas pozīcija ir nepieņemama. Nedrīkst pieļaut, ka Rīgas brīvosta turpina būt interešu konfliktu caurausts uzņēmums, kas nespēj pildīt savu stratēģisko uzdevumu," norādījusi Ēlerte.

Viņa uzsvērusi - VK revīzijā atklātie pārkāpumi Rīgas brīvostā ir ļoti nopietni, jo nelikumīgi un nelietderīgi iztērēti miljoni, nav gūti ieņēmumi, darbiniekiem ir bijušas dāsnas un nelikumīgas prēmijas, dāvanas, un citi bonusi, bez konkursa ir veikti darbi. Tie ir tikai daļa no Valsts kontroles atklātajiem pārkāpumiem, par kuriem Loginovam kā Rīgas brīvostas pārvaldniekam ir jāatbild.

Jau vēstīts, ka Valsts kontrole publiskotajā revīzijā konstatējusi, ka Rīgas brīvosta normatīvo aktu pārkāpumu, neatbilstošas un nesaimnieciskas rīcības rezultātā radījusi zaudējumus vai nepamatoti rīkojusies ar finanšu līdzekļiem kopsummā par vairāk nekā 41 miljonu latu.

Piemēram, ostas finanšu līdzekļi - 595 000 latu - nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai, atklājusi VK.

Šo faktu dēļ Valsts kontrole vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!