Ļoti īsi pastāstīšu, kas pūpolsvētdienā notiek Haminā - cietokšņu pilsētā, kas atrodas pašos Somijas dienvidos pie jūras.

Pa ceļam uz rīta dievkalpojumu uz ielas redzēju bērnus tērptus kā Harija Potera filmās. Viņi nes pa mājām izrotātus pūpola zarus, pretī saņemot saldumus vai monētas.

Vispirms viņi prasa atļauju pērt, pasniegt pūpolus. Kad atļauja ir dota, bērni noskaita pantiņu, kas atbrīvo cilvēkus un māju no ļaunā. Pretī tiek prasīta samaksa par darbu. Senos laikos pa mājām staigāja troļļi, kas atbaidīja ļaunos garus. Tagad, šie tērpi ir dažādoti. Sastapu arī kaķa un citos tērpos tērptus bērnus. Somi ir tuvāk teiksmu un pasaku pasaule, jo kristīgā ticība šeit ienāk krietni vēlāk. Īsti kristīgu uzvedību pieprasīja zviedru kungi un mācītāji.

Domas par šīm izdarībām dalās. Vieni gaida bērnus ar prieku. Citi saskata ļaunos spēkus un šīs izpriecas neatzīst.

Svētku dievkalpojumā Sv. Jāņa (Johannes) baznīcā piedalās salīdzinoši maz cilvēku. Altāris ir izrotāts ar ziediem un pūpoliem. Arī Haminas Pareizticīgo baznīcā notiek Pūpolsvētdienas dievkalpojums. Somu pareizticīgie atrodas Konstantinopoles pakļautībā, kas kristīgos svētkus svin kopā ar citām konfesijām.

Sagaidot svētkus, visur skatlogus rotā dzeltenas krāsas puķes, kas simbolizē sauli. Arī olas, cāļi un pūpoli ir atrodami ik uz stūra. Vakarā Sv. Jāņa baznīcā pilsētas iedzīvotājus priecē svētku koncerts, kurš maksā tikai trīs eiro. Priekš somiem tas ir ļoti lēti.

Leons Stiprais

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!