Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda norādījusi, ka lēmumu par iespējamu finanšu atbalstu Kiprai fonda direktoru valde varētu pieņemt tuvāko nedēļu laikā.

Šādus komentārus Lagarda izteikusi pēc tam, kad eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.

"SVF un Eiropas partneru ekspertu komandas, kas šobrīd atrodas Kiprā, tagad strādās, lai pabeigtu tehniskās detaļas," sacīja Lagarda. "Balstoties uz to un galīgo vienošanos Kiprā, es tuvāko nedēļu laikā [SVF] direktoru valdei plānoju izteikt ieteikumus saistībā ar iespējamu fonda finanšu atbalstu."

Lagarda arī pavēstīja, ka jaunā vienošanās nodrošina ilgstošu un pilnībā finansētu risinājumu problēmām, kas apdraud Kipru, un nodrošinās tai ilgtspējīgu atveseļošanos.

Kā ziņots, jaunā vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka - "Laiki Bank" - nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, par kuras apmēru tiks izlemts tuvākajās dienās.

Savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

Kipras parlaments jauno vienošanos paredzējis apstiprināt aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!