Foto: LETA

Tuvākajās dienās upēs ievērojami celsies ūdens līmenis, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina jau laikus sagatavoties iespējamajiem plūdiem.

Glābēji iesaka izdarīt vairākas lietas, lai no plūdiem pasargātu sevi un savu mājokli. Ir laikus jāseko informācijai par meteoroloģiskajiem apstākļiem, kā arī laikus mantas no pagraba jānogādā uz augstākiem ēkas stāviem.

Iespējamo plūdu zonā dzīvojošajiem ir jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā atvienot elektrisko strāvu.

Ir laikus jāparūpējas par vecāka gadagājuma cilvēkiem, bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī slimniekiem. Jāapzina arī vieta, kurp nogādāt mājlopus.

Tāpat visi nepieciešami dokumenti, vērtslietas un pirmās nepieciešamības preces arī ir laikus jāsavāc un jāiepako, lai nepieciešamības gadījumā viss būtu pa rokai. Pieejamā vietā jātur arī kabatas lukturīši, ar kuriem var dot signālu par savu atrašanās vietu plūdu gadījumā. Savlaicīgi jānodrošinās ar rezerves baterijām kabatas lukturītim un radio aparātam, jāuzlādē mobilie telefoni.

Jāpadomā arī par pārtiku, kas ilgi nebojājās, kā arī par dzeramo ūdeni, jo plūdu laikā akās var ieplūst virszemes, arī kanalizācijas ūdeņi, kas var kļūt par akūtu zarnu infekciju, arī vīrusa hepatīta A izraisītājiem.

Laikus jāsagatavo evakuācijas transports – auto, traktors vai, ja pagalms jau applūdis, laiva. Evakuējoties ar laivu, jāievēro, lai tās borta augstums virs ūdens līmeņa būtu ne mazāks kā 20 centimetru un vižņu laikā laiva pārvietotos perpendikulāri viļņiem. Laivu evakuācijai nevar izmatot, ja ir stiprs vējš un aktīva ledus iešana, norāda glābēji.

Ja pēc VUGD vai pašvaldības amatpersonu aicinājuma, cilvēks atsakās evakuēties, tad viņam ir jānodrošina sevi ar pārtiku, dzeramo ūdeni, medikamentiem un citām visnepieciešamākajām lietām. Atteikums evakuēties personai jāapstiprina rakstiski, uzņemoties atbildību par iespējamajām sekām.

Nepieciešamības gadījumā par plūdu briesmām VUGD iedzīvotājus brīdinās, ieslēdzot trauksmes sirēnas. Tās izdzirdot, iedzīvotājiem ir jāklausās informācija, kas tiks pārraidīta radio un televīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!