Foto: LETA
Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona karavīri un zemessargi sestdien piedalās ledus spridzināšanā piecos Ogres upes posmos vienu kilometru garā joslā.

Ledus spridzināšana notiks pēc Ogres novada pašvaldības lūguma, un spridzināšanai piekritusi arī Civilās aizsardzības komisija.

Ap plkst.11 notikuši ledus spridzināšanas priekšdarbi, urbjot tajā caurumus un pārbaudot tā biezumu, kā arī ar dažiem kontrolsprādzieniem cenšoties noskaidrot, cik labi ledus padodas.

Plānotie ledus spridzināšanas darbi sākušies neilgi pēc plkst.12, kad nograndis pirmais lielais sprādziens. Līdz tam ledus virsmu sagatavoja šim procesam. Ledū bija nepieciešami vairāki papildu urbumi, lai ievietotu sprāgstvielas, portālam "Delfi" skaidroja šajos darbos iesaistītie speciālisti.

Notikumus uz Ogres upes ledus klātienē  vēro vairāki desmiti interesentu, novēroja "Delfi".

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube sestdien ieradās Ogrē, lai tiktos ar Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieku Egilu Helmani un Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona karavīriem un zemessargiem, kuri piedalījās ledus spridzināšanā Ogres upē viena kilometra garā joslā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

"Šis ir klasisks civili militārās sadarbības piemērs, kas parāda, kā mēs varam izmantot karavīru un zemessargu profesionālās zināšanas atbalsta sniegšanai sabiedrībai apdraudējuma situācijā," uzsvēris Graube. "Esmu gandarīts par Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona profesionalitāti. Pieredze, kuru viņi gūs šajā gadā Ogrē, palīdzēs šo darbu nākamgad veikt vēl labāk. Paldies karavīriem un zemessargiem, kas bija gatavi veltīt savu brīvo laiku valsts, sabiedrības un Ogres labā," viņš piebildis.

Ledus spridzināšanas darbu vadītājs Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona pārstāvis Mareks Strods pastāstījis, ka darbu laikā notika preventīvā ledus spridzināšana, kuras mērķis bija salauzt 50 līdz 60 centimetru biezās ledus plāksnes, tādējādi mazinot plūdu draudus. Spridzināšana notika četrās vietās. Izmēģinājuma sprādzienos pirms divām dienām ticis konstatēts, ka posmā starp satiksmes un gājēju tiltiem ledus sablīvējumi, kas radušies decembra un janvāra plūdu ietekmē, ir līdz pat upes gultnei, informēja AM.

Spridzināšanas darbos iesaistījās 65 profesionālā dienesta karavīri un zemessargi, kā arī atbalstu sniedza citas bruņoto spēku vienības, Ogres novada pašvaldība, VUGD un Valsts policija.

Jau ziņots, ka šā gada 14.martā notika preventīva ledus spridzināšana Ogres upē 40 metru platā joslā, posmā starp A6 šoseju un komunikāciju tiltu.

Spridzināšana ļāva prognozēt upes reakciju un tālāko plūdumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!