Foto: DELFI
Piektdien no rīta ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām sasniedzis vēsturiski maksimālo atzīmi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Piektdien plkst. 9:30 ūdens līmenis pārsniedzis vēsturiski maksimālo novēroto ūdens līmeni par 12 centimetriem - sasniegta atzīme 75,15 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas. Savukārt plkst.12 sasniegts jauns ūdens līmeņa rekords - 75,50 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas.

Vēl pulksten 9:00 ūdens līmenis bija 74,85 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas.


Glābēji no Pļaviņu iedzīvotājiem saņemt arvien vairāk palīdzības saucienu. VUGD pārstāve Viktorija Šembele portālam "Delfi" pastāstīja, ka piektdien vēl Pļaviņās evakuēti pieci cilvēki ar mājdzīvniekiem. Lielā Krasta ielā izglābta 72 gadus veca sieviete ar diviem suņiem, bet kāds apmēram 50 gadus vecs pāris evakuēts kopā ar suni un kaķi. Glābēji cilvēkus no plūdu zonas izveduši ar laivām.

Raiņa ielā no dzīvokļa evakuēta sieviete ar kustības traucējumiem, kura nodota mediķu aprūpē, bet Daugavas ielā evakuēta vēl viena sieviete. Tur glābēji pārbauda ēkas, lai pārliecinātos, ka ēkās nav palikuši cilvēki, jo ūdens līmenis strauji ceļas.

Daugavā turpinās ūdens līmeņa celšanās, sevišķi strauji ūdens līmenis paaugstinājies Jersikas – Pļaviņu posmā. Ūdens līmenis Daugavā pie Jersikas bija sasniedzis 88,98 metrus BS (Baltijas augstuma sistēmā), bet pie Jēkabpils 80,71 m BS.

Pļaviņās applūdušas ēkas, kurās atrodas pašvaldības un Valsts policija, kā arī mediķu ēka, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Dienesti tiekot pārvietoti uz sausām telpām un notikuma vietā dežurē glābēji. VUGD ēka nav applūdusi, jo pērn glābēji pārvietoti un jaunām telpām, kuras atrodas nedaudz tālāk no plūdu zonas.

Kritiska situācija ir arī Pļaviņu pansionātā, kurā ir 40 iemītnieki un divi darbinieki. Tiek lemts par šo cilvēku aizvešanu uz citām ēkām.

Piektdien plūdu skartajās vietās glābēji evakuējuši trīs cilvēkus un divus suņus, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Šembele.

Rēzeknē, kur applūdušas dažas ielas, no dzīvojamās mājas ap pulksten sešiem no rīta Krasta ielā evakuēti divi vīrieši. Savukārt Krustpils pagastā piektdienas rītā no applūdušas mājas evakuēts viens cilvēks un divi suņi.

Dramatiska situācija ir arī Līvānos, taču tur cilvēki pagaidām evakuēti netiek. Glābēji novēro, ka cilvēki paši gatavo savas laivas. Arī Krāslavas novadā Daugavā ceļas ūdens līmenis.

Plūdi Latvijā. Pļaviņu HES vairākas slūžas ir atvērtas, lai ātrāk palaistu Daugavas ūdeņus prom.

Video: garikello

Jau ziņots, ka pie Pļaviņām izveidojies ledus sablīvējums apmēram 1,5 kilometru garumā un pilsētā sākušies plūdi - šoseja esot applūdusi un pilsēta sākusi applūst - , taču cilvēki nav cietuši un ārkārtas stāvoklis nav izziņots. VUGD Pļaviņās sūtot papildspēkus un gatavojas cilvēku evakuācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!