Foto: DELFI Aculiecinieks
Darba dienas noslēgumā, ejot mājās, nogāju gar mūsu pilsētā esošo upi, kura šogad ne pa jokam nobiedēja Valmieras iedzīvotājus.

Gaujas krasti pārplūst ne pirmo reizi. Pats augstākais ūdens līmenis bija 2010. gadā (aptuveni 4,8 metri). Dotajā brīdī runā, ka ūdens līmenis Gaujā ir 4,6 metri, turklāt tas palielinoties par diviem līdz trim centimetriem stundā.

Atnākot mājās, vakar vakarā pamanīju brīdinājumu, kura teikts, ka "saistībā ar esošo situāciju pastāv iespējamība, ka jūsu rajonā tiek atslēgta gāze, elektrība un ūdens padeve". Iesākumā nodomāju, ka vietējā vara nedaudz pārspīlē, taču šodien pārliecinājos par pretējo un sapratu, ka situācija patiešām atrodas 'uz robežas'.

Vispirms izdomāju nokāpt pie krasta pie pilsētas centrālā tilta, taču sapratu, ka īsti nav, kur kāpt. Ir iespējams, ienirt upē. Ūdens līmenis, salīdzinājumā ar vakardienu, vērā ņemami pacēlies.

Tālāk domāju iet uz vecā dzelzceļa tilta pusi. Līdz tiltam tā arī netiku, jo ceļš izrādījās applūdis, un šāda laikā mērot ceļu caur mežu man īpaši negribējās. Arī lauks, kas atradās pie applūdušās ielas, bija pilnībā pārklāts ar ūdeni. Ja citus gadus tas bija minimāli applūdis, tad šogad vairāk atgādina ezeru, nevis lauku.

Ūdens ir aizskalojies līdz tuvāko māju pagalmiem. Vēl nedaudz un arī bērnu laukums būs zem ūdens. Kopā ar mani vieta ieradās arī glābēji novērtēt situāciju. Pēc manas acs aprēķina, ūdens līmenis varētu būt cēlies par aptuveni 50 līdz 60 centimetriem.

Turklāt, lai cik ironiski tas nebūtu, appludināta izrādās arī ūdens piegādātāja "Valmieras ūdens" teritorija.

Ceru, ka rajona evakuācija nebūs nepieciešama, jo īsti nav vēlmes pamest māju. Cik man zināms, domei plāns jau ir gatavs. No loga redzu, ka pagalmā ik pa laikam nēsājas kaimiņi ar ūdens pudelēm rokās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!