Foto: Publicitātes foto
Ir uzsākta projekta "Burtnieka ezera apsaimniekošanas stratēģijas izstrāde" realizācija. Projekta mērķis ir uz zinātniskiem pamatiem radīt ilgtspējīgu ezera apsaimniekošanas stratēģiju, kas būtu dabai un cilvēkiem draudzīga, informē pašvaldībā.

Projekta ietvaros 21. un 22. maijā Burtnieka ezerā norisināsies pirmais izpētes darba etaps, kas paredz zinātniski pētniecisko zveju, kā arī ezera grunts dzīvnieku paraugu ievākšanu.

Zinātniski pētnieciskā zveja būtiski atšķiras no komerciālās zvejas ar to, ka tiek izmantoti citādāki tīklu veidi, tiek ievāktas visu sugu zivis un tiek analizēti zivju barošanās paradumi. Šī zveja ļauj zinātniekiem spriest par to, kādu lomu zivis spēlē ezera funkcionēšanā. Iegūtā informācija ir ļoti svarīga, lai būtu iespējams izstrādāt veiksmīgu zivju resursu apsaimniekošanas un aizsardzības plānu.

"Mūsdienās par ezeru apsaimniekošanas svarīgāko sastāvdaļu ir kļuvusi apjausma, ka tai jābalstās uz kvalitatīviem zinātniskiem datiem. Pēdējo desmitgažu laikā Burtnieku ezerā notikusi virkne pētījumu, kuru ietvaros iegūti dati par dažādiem tā ekoloģijas elementiem. Diemžēl reti kurš pētījums ir noticis ar nolūku saprast kā šie elementi mijiedarbojas un kā tas atsaucas uz ezera saimniecisko izmantošanu. Līdz ar to šī projekta ietvaros plānots veikt visaptverošu Burtnieku ezera ekoloģijas pētījumu," paskaidroja Vides risinājumu institūta vadošais pētnieks, dr. biol. Matīss Žagars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!