Foto: DELFI

Astoņas politiskās partijas jau iztērējušas vairāk nekā pusi no priekšvēlēšanu aģitācijai atļauto izdevumu apjoma, tostarp viena politiskā spēka tēriņi sevis cildināšanai pirms pašvaldību vēlēšanām jau sasniedz teju 90 % no atļautajiem, informē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Saskaņā ar biroja apkopotajiem datiem, līdz 20.maijam viena politisko partiju apvienība ir sasniegusi 89% un viena politiskā partija 84% no likumā pieļaujamo izdevumu apmēra visu veidu reklāmas izvietošanai.

Divi politiskie spēki ir sasnieguši 75%, bet četras politiskās partijas - 67% no pieļaujamā priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēra. Vēl 19 politiskie spēki vēlētāju pārliecināšanai līdz 20.maijam bija paspējuši iztērēt vairāk nekā 10% no kopumā pieļaujamās summas.

Priekšvēlēšanu aģitācijā iesaistījušās arī trīsdesmit tā dēvētās trešās personas, proti, ar partijām un to apvienībām nesaistītas personas. Piecas no šīm personām aģitācijai iztērējušas vairāk nekā 2900 latus. Likums tā dēvētajām trešajām personām ļauj priekšvēlēšanu aģitācijai iztērēt ne vairāk kā 3000 latu.

Saskaņā ar likumu, gadījumā, ja priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā KNAB konstatē, ka partija, partiju apvienība vai kāda trešā persona ir veikusi aģitāciju par summu, kas pārsniedz pieļaujamo priekšvēlēšanu
izdevumu apmēru, KNAB priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu veikt
turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu.

Tiesa gan, kopš 2009.gada, kad spēkā stājās minētā likuma norma, KNAB nav bijis nepieciešams izmantot tam tiesības apturēt kādas politiskās partijas vai to apvienības maksas priekšvēlēšanu aģitāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!