Foto: DELFI

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinājis ilggadējo Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku Visvaldi Puķīti, portāls “Delfi” uzzināja Tieslietu ministrijā.

TM norāda, ka ieslodzījumu vietu sistēmā ir konstatēti fakti, kas varētu liecināt par pārkāpumiem Publisko iepirkumu likuma un Valsts pārvaldes iekārtas likuma normu īstenošanā.

Lai noskaidrotu tā iemeslus Bordāns ir ierosinājis disciplinārlietu par Puķītes rīcību.

Pēdējo gadu laikā Valsts kontrole, kā arī Tieslietu ministrija IeVP vairākkārt ir konstatējusi būtiskus trūkumus: iestādes vadītāja neatbilstošu rīcību ar finanšu līdzekļiem un amatpersonai noteikto pilnvaru izmantošanu. Arī šajā gadījumā ir konstatēti fakti, kas varētu liecināt, ka IeVP priekšnieks Puķīte, iespējams, ilgstoši nav novērsis iestādē pastāvošās problēmas publisko iepirkumu un arī citās jomās.

Līdz ar to brīdī, kad valdība ir jau atbalstījusi ieslodzījuma vietu infrastruktūras modernizācijas koncepciju un piešķīrusi budžeta līdzekļus jauna cietuma celtniecības projekta uzsākšanai Olainē, ir nepieciešams nodrošināt, ka visi piešķirtie finanšu līdzekļi tiek izmantoti lietderīgi. Tādēļ tieslietu ministrs ir uzdevis pārbaudīt, vai konstatētie pārkāpumi neradīs būtiskus šķēršļus plānotā projekta realizācijā.

Konstatētie fakti rada bažas par Puķītes kā TM padotības iestādes vadītāja spēju kvalitatīvi pārvaldīt ieslodzījuma vietu sistēmu.

Līdz ar to tieslietu ministrs ir pieņēmis lēmumu līdz lietas apstākļu noskaidrošanas beigām uzticēt cietumu sistēmas vadītāja pienākumus Sergejam Čepjolkinam, bet Puķīti uz disciplinārlietas laiku atstādināt no amata pienākumu pildīšanas.

Čepjolkins līdz šim ir pildījis IeVP priekšnieka vietnieka pienākumus.

Puķīte savos izteikumos, komentējot disciplinārlietas ierosināšanu, pirmdien bija visai skops.

Viņš vien atklāja, ka lieta ierosināta saistībā ar iepirkumiem, kuri bija plānoti 2014.gadā. Nodomu protokols ar kādu firmu, kas paredzējis tālāku līgumu slēgšanu un kura dēļ esot ierosināta disciplinārlieta, ticis parakstīts pērn augustā, bet jau šā gada martā tas anulēts.

Puķīte sacīja, ka par nodomu protokola saturu un pakalpojumiem, kādus tas paredzējis, viņš varēs izteikties pēc disciplinārlietas izmeklēšanas pabeigšanas

Uz jautājumu, vai nodomu protokols parakstīts par jauno, 55 miljonus latu vērto, Olaines cietuma izbūves projektu, Puķīte atbildēja, ka šo iepirkumu koordinē Tieslietu ministrija, nevis IeVP, taču nodomu protokols varējis skart gan šo iepirkumu, gan citus.

Puķīte neuzskata, ka būtu pieļāvis kādu disciplināri sodāmu pārkāpumu.

IeVP priekšnieks atgādināja, ka jau iepriekš pret viņu sāktas disciplinārlietas, kurās piemēroti sodi.

Kamēr konkrētās disciplinārlietas izmeklēšana neesot pabeigta, viņš neko konkrētāku atklāt nedrīkstot.

TM atgādina, ka 2011.gadā par IeVP priekšnieka rīcību jau bija ierosināta disciplinārlieta un ar TM 2011.gada 21.novembra lēmumu Puķītem tika piemērots disciplinārsods - amatalgas samazinājums uz sešiem mēnešiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!