Foto: RIA Novosti/Scanpix

Izglītības iestādes visā Latvijā bieži vien izvēlas noklusēt skolēnu savstarpējās vardarbības gadījumus un neziņot par tiem pašvaldībai un policijai, pirmdien žurnālistiem atzina Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Tiesa, nesen plašu publicitāti guvušajā gadījumā, kad Jaunjelgavā par pirmklasnieka piekaušanu vaino kādu piektās klases audzēkni, skola rīkojusies pareizi - par notikušo nekavējoties ziņojusi policijai, pastāstīja VP Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Andris Zellis.

Viņš pavēstīja, ka skola sniegusi visu nepieciešamo informāciju, savukārt arī policija uz notikušo reaģējusi savlaicīgi – kolīdz saņemts iesniegums no cietušā zēna vecākiem. Pašlaik likumsargi pieņēmuši paskaidrojumus no 15 cilvēkiem, savukārt cietušais bērns atrodas rehabilitācijas vai ārstniecības iestādē, viņam noteikta ekspertīze.

Velšs izklāstīja, ka tieši skolas un skolotāji ir tie, kuriem jāseko līdzi, vai skolēniem nebriest kādi savstarpējas vardarbības gadījumi. Ja tas noticis, tad skolām jāinformē pašvaldība, lai kopējiem spēkiem izstrādātu rīcības modeli likstu novēršanai. Tikai tad, ja ne skolas vadība, ne pašvaldību sociālie darbinieki netiek galā, situācijas risināšanā iesaistās policijas nepilngadīgo lietu inspektori.

"Diemžēl ne vienmēr skolas rīkojas šādi," teica Velšs, piebilstot, ka šī tendence neesot izmērāma statistiski, taču attiecināma uz visu valsti.

Kārtības policijas šefs pauda, ka skolēnu savstarpējā vardarbība nav nekas jauns – tā pastāvējusi vienmēr, un policijai "nav utopiskas pārliecības, ka to izdosies likvidēt". Policijas rīcībā esošā statistika neliecina, ka skolēnu vardarbības gadījumu skaits strauji pieaugtu – 2011.gadā reģistrēti nedaudz virs 6000 šādu gadījumu, 2012.gadā – 5882. Arī šogad statistikas dati esot līdzīgi.

"Vairāk ir individuālu atsevišķu gadījumu, kas pievērš pastiprinātu sabiedrības uzmanību," atzina Kārtības policijas šefs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!