Foto: DELFI
Šogad paredzēts atjaunot vairāk nekā 200 kilometrus ceļu seguma, kā arī turpināt cīņu ar bedrītēm asfalta segumā, ko šogad plānots salabot līdz jūnija vidum. Par to atbildīgās amatpersonas paziņoja ceturtdien īpaši sasauktā preses konferencē, kas notika Valmieras šosejas malā pie krustojuma Inciems—Sigulda—Ķegums, kur notiek ceļu remontdarbi.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kā arī valsts autoceļu apkopes uzņēmuma "Latvijas autoceļu uzturētājs" un valsts autoceļu uzturētāja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) vadība arī iepazīstināja ar šogad plānotajiem ceļu būves darbiem.

LVC dati liecina, ka šogad no valsts budžeta autoceļu ikdienas uzturēšanai saņemti 52 miljoni latu, savukārt no valsts budžeta kapitālieguldījumiem saņemti apmēram 12 miljoni latu. Par šo summu sakāros apmēram 100 kilometrus autoceļu, atjaunos četrus tiltus, kā arī izbūvēs divus jaunus tiltus.

Savukārt no ES fondu (Kohēzijas fonda un Eiropas Reģionālās Attīstības Fonda) līdzekļiem izmantos 88 miljonus latu, par ko apmaksās 377 kilometru ceļu atjaunošanu - asfalta segumu rekonstrukciju un grants ceļu asfaltēšanu.

Šogad darbi notiks kopā 30 posmos, un tiks pabeigti 220 līdz 300 kilometru ceļa seguma remonti atkarībā no iepirkumu procedūru pārsūdzību rezultātiem un laika apstākļiem. Daļu no objektiem sāks atjaunot 2013.gadā, bet pabeigs nākamgad.

No valsts budžeta piešķirtās naudas apmēram 40 miljonus latu novirzīs autoceļu ikdienas uzturēšanai vasaras un ziemas sezonā. Centra reģionam (bijušie Rīgas, Ogres, Jelgavas, Bauskas, Aizkraukles rajoni) šim mērķim tiks 11 miljoni latu; Latgales reģionam (bijušie Rēzeknes, Daugavpils, Balvu, Jēkabpils, Dagdas, Ludzas, Preiļu rajoni) - ap 10 miljoni latu; Kurzemes reģionam (bijušie Kuldīgas, Liepājas, Ventspils, Tukuma, Talsu, Saldus, Dobeles rajoni) - ap 10 miljoni latu; Vidzemes reģionam (bijušie Valmieras, Cēsu, Smiltenes Madonas, Alūksnes, Limbažu, Gulbenes rajoni) - ap 10 miljoni latu.

No valsts budžeta papildus saņemtos 5,2 miljonus latus izlietos vienkāršotai seguma sakārtošanai ar virsmas apstrādes metodi. Šādi tiks sakārtoti 183 kilometri ceļu 30 posmos, informē LVC.

Savukārt mērķdotācija pašvaldību autoceļiem un ielām 2013.gadā piešķirta par 18,3 miljoniem latu. Atbilstoši teritoriālajam sadalījumam Rīgas plānošanas reģionam no minētās summas plānoti 7,154 miljoni latu; Zemgales plānošanas reģionam - 2,591 miljoni latu; Kurzemes plānošanas reģionam - 2,78 miljoni latu; Latgales plānošanas reģionam - 3,383 miljoni latu, savukārt Vidzemes plānošanas reģionam - 2,438 miljoni latu.

LVC informē, ka pavasarī, iestājoties siltākiem laikapstākļiem, sākās masveidīgs ceļu bedrīšu remonts. Šogad ir plānots bedres asfalta segumos salabot līdz jūnija vidum. Uz valsts nozīmes jeb A kategorijas ceļiem šie darbi jau padarīti līdz 18. maijam, B uzturēšanas klases autoceļos tos pabeigs līdz 1. jūnijam, bet C un D uzturēšanas klases autoceļos - līdz 17. jūnijam.

Aprīlī ir aizpildīti 73 tūkstoši kvadrātmetru, savukārt līdz 28. maijam kopā ir aizpildīti 225 tūkstoši kvadrātmetru bedrīšu. A uzturēšanas klases ceļos uz šo brīdi masveida bedrīšu remonts jau ir pabeigts.

Vienlaikus gan skaidrs, ka bedrīšu aizlāpīšanas darbi nebeigsies. Uz avārijas stāvoklī esošajiem autoceļiem pēc lietiem bedres veidojas no jauna. Tādēļ arī turpmākajos gada mēnešos nāksies operatīvi novērst bedres, izdrupumus un plaisas, pirms tās kļūst par satiksmei bīstamām bedrēm. Jārēķinās, ka kopējais 2013. gadā aizpildāmo bedrīšu apjoms varētu sasniegt 550 tūkstošus kvadrātmetru, norāda LVC.

Uzņēmums apkopojis datus, ka arī šā gada ziemas mēnešos uz valsts autoceļiem salaboti 16,6 tūkstoši kvadrātmetru satiksmei bīstamu bedru. Pieredze liecina, ka ik gadu ziemas beigās un pavasara sākumā savu laiku nokalpojušajos asfalta segumos izveidojas ievērojams daudzums bedru. Lai nodrošinātu satiksmes drošību, satiksmei bīstamās bedres labo arī ziemā. Lai gan šie darbi padarīti kvalitatīvi, pielietojot speciālu asfalta sastāvu, zemo gaisa temperatūru un ceļa pamata atkušanas dēļ veiktais remonts nav ilglaicīgs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!