Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki piektdien turpina uzklausīt iedzīvotāju telefona zvanus par priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpšanu, saņemt arī viens zvans par balsu pirkšanu, portālam "Delfi" pastāstīja KNAB pārstāve Inta Šaboha.

Viņa gan neatklāja, no kuras pašvaldības ir ziņots par balsu pirkšanu un kuru politisko spēku vaino šādā pārkāpumā, vien norādīja, ka iedzīvotajam ieteikts vērsties Drošības policijā, kuras kompetencē ir šādu lietu pārbaude.

Likums nosaka, ka dienu pirms vēlēšanām, kas ir piektdiena, 31.maijs, un vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu reklāmas un aģitācijas ir aizliegtas. Reklāmu nedrīkst ievietot nedz elektroniskajos medijos, nedz laikrakstos vai kur citur.Par politiskās reklāmas pārkāpumiem ir jāziņo likumsargiem.

KNAB informē, ka priekšvēlēšanu periodā KNAB jau saņēmis 96 iesniegumus (sūdzības), kuros iedzīvotāji lūguši skaidrot attiecīgās likuma normas, kā arī ziņojuši par konkrētiem gadījumiem, kad, iespējams, pārkāpti priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumi vai izmantoti administratīvie resursi priekšvēlēšanu aģitācijai.

Gadījumos, ja netiek ievēroti priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegumi, KNAB aicina iedzīvotājus vērsties tuvākajā policijas iecirknī vai zvanīt uz tālruni 110. Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamu balsu pirkšanu, jāvēršas policijā vai Drošības policijā (67208964, dpdd@dp.gov.lv). Arī KNAB vēlēšanu dienā, tāpat kā līdz šim, pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070 skaidros iedzīvotājiem, kā rīkoties un kur vērsties saistībā ar iespējamajiem pārkāpumiem.

Līdz 31.maijam KNAB apkopojis vairāk nekā 1700 paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem vai tajos veiktajām izmaiņām saistībā ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu. Pašlaik saskaņā ar KNAB apkopoto informāciju neviens politiskais spēks nav pārsniedzis pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru konkrētiem izdevumiem.

KNAB vērš uzmanību, ka saskaņā ar likumā noteikto kārtību publiskot informāciju par atklātajiem pārkāpumiem un pieņemtajiem lēmumiem KNAB ir tiesīgs pēc partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju saņemšanas un tajās norādītās informācijas pārbaudes.
Jau vēstīts, ka Latvijā piektdien un sestdien ir pilnībā aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!