Foto: AFP/Scanpix
Turcijas kūrortu zonās viss ir mierīgi, tūristi bauda atpūtu, kā ierasts, un nav apdraudēti, tomēr ieteikums ir pārdomāt nepieciešamību doties ekskursijās uz pilsētām, kurās notiek nemieri, - Stambulu, Ankaru, Izmiru u.c., atzina tūrisma kompānijas SIA "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša.

Tajā pašā laikā viņa norādīja, ka valsts tiek uzskatīta par tūristiem drošu līdz brīdim, kamēr Ārlietu ministrija nav izplatījusi oficiālu paziņojumu par pretējo, kas pagaidām nav noticis.

Keiša atzina, ka Turcija jau daudzus gadus ir viens no latviešu iecienītākajiem vasaras atpūtas galamērķiem, tāpēc nozari uztrauc nemieri Turcijā.

Viņa atgādināja, ka pakalpojumi, tostarp tūrisms, veido gandrīz 80% no Turcijas iekšzemes kopprodukta un dod milzīgu pienesumu Turcijas ekonomikai. "Tāpēc domāju, ka Turcijas valdība darīs visu, lai nemieri nekādi netraucētu tūristu uzturēšanos kūrorta zonās," piebilda Keiša.

Arī Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente un "Amadeus Latvija" direktore Kitija Gitendorfa atzina, ka politiskā situācija Turcijā nekādā veidā patlaban neietekmē Latvijas tūristu atpūtu. Viņa norādīja, ka regulāri tiek saņemtas ziņas no tūroperatoriem Turcijā un viņi apliecina, ka situācija ir stabila.

"Turcijas kūrortu reģionos - Antālijas, Marmarisas piekrastēs, kā arī Izmirā, kur atrodas viesnīcas, nav reģistrēts neviens starpgadījums," piebilda Gitendorfa.

Pēc viņas sacītā, starptautiskās lidostas un valsts iestādes darbojas un strādā kā ierasts, tāpat ekskursijas notiek saskaņā ar sastādītajiem grafikiem - bez izmaiņām.

"Protams, ja kāds patlaban plāno doties uz Stambulu, tad es ieteiktu nogaidīt, jo tas var radīt ļoti daudz neērtību un sabojāt brīvdienas," sacīja Gitendorfa.

Jau ziņots, ka protesti Turcijā sākās piektdien kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Erdogans, pret kuru lielā mērā vērsti plašie protesti, pirmdien devās vizītē uz Maroku. Ierodoties šajā valstī, viņš pauda pārliecību, ka "situācija pašlaik nomierinās. Kad atgriezīšos no šīs vizītes, problēmas būs atrisinātas".

Kopumā nekārtības Turcijā nerimstas jau ceturto nakti pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!