Foto: LETA
Tiesībsargs Juris Jansons informējis Eiropas Parlamentu, Eiropas Padomi un Eiropas Komisiju par neapmierinošo situāciju sociālajā jomā Latvijā. To viņš paziņoja ceturtdien, iepazīstinot Saeimas deputātus ar Tiesībsarga biroja 2012. gada ziņojumu.

Savā ziņojumā tiesībsargs norādījis, ka, vērsis ES institūciju amatpersonu uzmanību uz pieaugušo nabadzības risku Latvijā. Atsaucoties uz statistikas datiem, ziņojumā norādīts, ka nabadzības riskam un sociālajai atstumtībai pakļauti 40% Latvijas iedzīvotāju, tostarp 43% bērnu un 33% pensionāru.

"Šobrīd vērojams, ka valdība konsekventi rīkojas tikai noteiktu ekonomisku mērķu sasniegšanai, nerēķinoties ne ar sabiedrības viedokli, ne sociālo realitāti valstī," uzrunājot Saeimas deputātus, paziņoja Jansons.

Viņaprāt, valdības rīcība patlaban vērsta tikai uz ekonomiskās izaugsmes mērķi, aizmirstot par tādām prioritātēm kā cilvēktiesības un sociālā drošība.

" Esmu aicinājis politiķus Eiropas institūcijās, realizējot tiem uzticēto mandātu, prasīt atbildību no nacionālajām valdībām cilvēktiesību principu iedzīvināšanā ne tikai deklaratīvi, bet arī politikas īstenošanas procesā," sacīja tiesībsargs.

Īpaša uzmanība, viņa ieskatā, pievēršama arī problēmām ar tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanā. Lai nodrošinātu ar tehniskajiem palīglīdzekļiem invalīdus, pērn bijuši nepieciešami papildu līdzekļi 3, 8 miljonu latu apmērā, bet no valsts budžeta atvēlētais finansējums bijis trīskārt mazāks.

Tādēļ uz tehniskajiem palīglīdzekļiem izveidojusies vairāk nekā 11 tūkstošu cilvēku gara rinda, kas, pēc Jansona teiktā, ir būtisks ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!